Det var en helt spesiell melding som tikket inn til politiet natt til tirsdag. En liten jente var funnet alene på Kalfaret, bare iført pysjamas og støvler.

— Hun ble funnet ute i regnet i 01-tiden, sier operasjonsleder i bergenspolitiet, Inger Myrtvedt.

Foreldrens forklaring

En patrulje tok seg like etter inn i en leilighet i nabolaget der døren sto på gløtt.

— Der fant vi den fireårige broren. Også han var alene, sammen med en hund, opplyser Myrtvedt.

Etter noe tid fikk politiet fatt i foreldrene.

— De har forklart at de skulle «overlappe» hverandre. Den ene skulle gå på arbeid, den andre skulle komme hjem like etter. Det skjedde ikke, sier Myrtvedt.

Alene i tre timer

Barna hadde vært alene i over tre timer da jenten ble funnet ute av en nabo.

— Fester dere lit til foreldrenes forklaring?

— Vi konstaterer at det gikk tre timer før den ene forelderen kom hjem, og kan ikke si noe mer om omstendighetene. Men det er ikke rus i bildet, sier Myrtvedt.

Barnevernsvakten er koblet inn i saken, men barna er tirsdag morgen sammen med sine foreldre.

- Er dette en familie som tidligere har vært i barnevernets søkelys?

— Det har jeg ikke noe grunnlag for å si.

Reagerer

Nils Askvik, leder for Barneversvakten i Bergen, reagerer på saken - selv om han tirsdag morgen ikke er kjent med detaljene.

— Nei, dette høres ikke noe bra ut. Skulle det skje noe, brann eller annet, er barna i denne saken altfor små til å kunne håndtere det selv, sier Askvik til bt.no.

- Hvor vanlig er slike saker?

— Vi vet jo ikke med sikkerhet hvor vanlig det er at folk går fra barna sine. Men det er i hvert fall noe vi sjelden hører om.

Barnevernsvakten har kontorer på politihuset i Bergen sentrum og kobles inn i akutte barnevernssaker. Tirsdag skrev de rapport om hendelsen i natt og overtol saken til barnevernet i Bergenhus bydel.

— Det er ikke holdbart at foreldrene her går og håper på at de skal klare å overlappe hverandre. Det høres heller ikke ut som om de har hatt kontakt med hverandre. Vi har forståelse for at logistikken kan være vanskelig for foreldre som jobber skift. Men man må ordne seg sånn at noen kan være der og holde et øye med barna, mener Askvik.

Tommelfingerregel

Hva som nå vil skje videre, kan ikke Askvik si så mye om foreløpig.

— Jeg regner med at noen nå vil ta en alvorlig prat med foreldrene. Politiet har også muligheter til å reagere mot omsorgssvikt og vanskjøtsel, men det er altfor tidlig å si om det er tema i denne saken.

Operasjonsleder Jan Steimler avviser at dette blir en politisak.

— Nei, nå er dette en sak for barnevernet, sier Steimler.

Askvik i Barnevernsvakten sier det er vanskelig å komme med en klar regel for når barn er store nok til å passe seg selv, eventuelt ta seg av småsøsken.

— Det har med alder og modenhet å gjøre. Utgangspunktet er at de bør være i stand til å hjelpe seg selv. Noen er flinke til det når de er 10 år, andre bør kanskje vente til de er 13. Andre omstendigheter spiller også inn, som hvor lenge man skal være alene og når på døgnet det er. Ingen vil vel reagere på om et barn på 12 er alene på dagtid når foreldrene er ute og handler, sier Askvik.