En 17 år gammel jente som er elev ved Stend videregåande skule har fått påvist meningokokksykdom, oftest kalt smittsom hjernehinnebetennelse, skriver Bergen kommune i en pressemelding i 15-tiden torsdag.

Jenten ble innlagt på Haukeland Universitetssykehus lørdag.

— Så langt er det ingen andre tilfeller akkurat nå, men vi er oppmerksomme og på alerten, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad.

Knyttes til russemiljøet

For tre uker siden ble en Sandsli-elev ble innlagt på Haukeland med samme diagnose. Søbstad sier de ser de to tilfellene i sammenheng, da begge skoleelevene har hatt kontakt med russ.

— Men dette er ikke det samme miljøet, og det er litt i etterslepet etter det forrige tilfellet. Men det er visse assosiasjoner til russemiljøet også i denne saken, så vi ser det som et assosiert tilfelle, uten at de to personene har noen direkte assosiasjoner med hverandre, sier han.

Personer i jentens nærmiljø har fått tilbud om behandling med antibiotika og vaksine mot hjernehinnebetennelse. Skolehelsesøster har også informert elever og venner om forebyggende tiltak.

Alle fastleger og legevakter i Bergen er informert.

— Vi har bedt dem være oppmerksomme på at det kan dukke opp flere tilfeller de neste dagene og ukene. Vanligvis pleier det ikke forekomme mange, men to-tre tilfeller er ikke uvanlig, sier smittevernoverlegen.

- Ved tvil, oppsøk lege

De viktigste symptomene på hjernehinnebetennelse er forkjølelsessymptomer og problemer med luftveisinfeksjon, samt feber og hodepine.

— Hvis man kjenner slike symptomer, bør man snarest oppsøke fastlege eller legevakt for å avklare om det kan være meningokokksykdom. Er man i tvil, kontakt heller legen en gang for mye enn en gang for lite, sier Søbstad.

Han legger til at god håndhygiene og drikkehygiene er viktige tiltak for å unngå spredning av slik sykdom.

Meningokokksykdom er en potensielt svært alvorlig sykdom. I dag er dødeligheten i Norge rundt 10 prosent, og rundt 10-20 prosent av pasientene får varige mén, ifølge Folkehelseinstittutet.