I sommer reiste 15-åringen og moren til India for å besøke slektninger. På ferieturen døde moren, bare ett år etter at faren til 15-åringen gikk bort. Siden i sommer har jenten, som har bodd i Bergen i hele oppveksten, vært igjen hos sine slektninger i India.

BT har den siste uken hatt kontakt med 15-åringen via nettsamfunnet Facebook. Hun skriver at hun gjerne vil komme tilbake til Norge, men at hun synes at det er vanskelig å vite hva som er best for henne.

— Jeg har aldri gjort noe uten at foreldrene mine ga råd til meg om det. Og nå som jeg ikke har dem, så er det veldig vanskelig for meg, skriver 15-åringen i en av meldingene til BT.

- Hjemreisen stadig utsatt

Etter morens død tok hun tidlig kontakt med kjente i Bergen og ba om hjelp til å få henne hjem fra byen Indore i staten Madhya Pradesh.

Georg Harald Lerøy har engasjert seg for jenten. Hans 13 år gamle datter er god venninne av 15-åringen. Familien Lerøy kjente også foreldrene godt.

— Vi ble helt fortvilte etter å ha snakket med 15-åringen i India. Jeg og min kone Gunn er juridisk sett ikke i posisjon til å hjelpe henne. Men fordi hun kanskje er nærmest oss, måtte vi gjøre noe, sier Lerøy.

Han var allerede tidlig i august i kontakt med jentens tante i India. Lerøy fikk en klar forståelse av at bergensjenten skulle komme tilbake til hjembyen. Men hver gang har avreisen fra India blitt utsatt.

Lerøy koblet derfor inn skole, barnevern, politi og Utenriksdepartementet, så langt uten resultat.

Har fått verge i Norge

Advokat Egil Jordan er nå oppnevnt som verge for jenten. Han sier at det er opprettet en ansvarsgruppe bestående av ham, Lerøy, barnevernet og skolen. Samtlige mener at 15-åringen bør hjem til Norge.

- Hvorfor er det best for henne? Hun har jo tante og bestefar i India?

— Fordi hun selv har svart at det er det hun vil. All barnerett går derfor i hennes favør, blant annet på grunn av hennes alder, sier Jordan.

- Hva skjer med henne hvis hun kommer tilbake?

— Hun blir tatt hånd om av et kompetent barnevern. Så blir det reist sak om foreldreansvar. Vi vet at mange vil ta godt vare på henne. Familien Lerøy er enestående. Også skolen har vist et flott engasjement, mener Jordan.

Bekymret for fremmed land

Jordan bekrefter at han har snakket med 15-åringen og hennes tante i India. Av hensyn til taushetsplikten vil han ikke gå i detaljer om det, men understreker at han mener hun bør komme til Norge.

— Familien i India viser bekymring for å sende henne til et - for dem - fremmed land. Jeg tror mye handler om usikkerhet og sosiale ulikheter. Derfor håper jeg UD får fortgang i saken og får løst dette, sier Jordan.

Vergen vil også ha henne til Bergen for å få oppgjort boet etter foreldrene.

Barnevernsjef Svanhild Alver i Bergenhus understreker at dette ikke en sak for barnevernet i Bergen, siden 15-åringen ikke lenger bor her. Men hun bekrefter at barnevernet i Bergenhus har påtatt seg en rådgivende funksjon.

— Vi mener at noen fra Norge bør undersøke og finne ut hvordan 15-åringen egentlig har det, sier hun.

- Jeg har det bra

I en melding til BT på Facebook forteller jenten at hun har det bra i India. Hun bor sammen med bestefaren, og delvis med tanten. Hun skriver at de tar vare på henne som sin egen datter.

Hun gjør det klart at hun har lyst til å komme tilbake til Norge, men at familien hennes mener hun bør bli i India en stund til.

— Jeg skal komme tilbake to til tre måneder før skolen i Bergen slutter før sommeren, skriver hun.

Hun svarer ja på spørsmål om hun vil at BT skal fokusere på saken, slik at det kan bli fortgang i prosessen. Georg Harald Lerøy sier at de gjerne stiller opp som fosterforeldre dersom jenten får det som hun vil, og kommer tilbake til Norge.

— I det siste er hun blitt mer tilbakeholden. Jeg opplever det som om hun skjønner at hun kanskje ikke får det slik hun så gjerne ønsker, sier Lerøy.

BT har forsøkt å få kontakt med 15-åringens familie i India, men har ikke lykkes.

HÅPER: Bestevenninnen Kristin (13), mamma Gunn og pappa Georg Harald Lerøy håper 15-åringen skal få en reell mulighet til å velge. De er ikke i tvil om at jenten selv ønsker å komme tilbake til hjemlandet.
MARTIN EILERTSEN