— Rettssikkerheten er i fare når ofre ikke får den erstatningen de er tilkjent. Nå er ofrene fullstendig rettsløse. Staten må ta over utbetalingsansvaret, mener advokat Ove Aurstad.

Hans klient Jens Cilleborg Jensen (54) er en av mange som ikke har fått pengene han har krav på. Jensen fikk i september 2000 tilkjent en erstatning på 100.000 kroner fra en nå 26 år gammel kvinne. Kvinnen hadde fremsatt en rekke groteske voldtektsanklager mot ham. Da Jensen i 1994 ble arrestert og siktet for overgrepene, falt livet hans fullstendig i grus.

Åtte år senere er Jensen renvasket, og kvinnen straffet med fengselsstraff for sine løgner. Men erstatningen har ikke Jensen sett noe til.

— Kravet er oversendt Statens Innkrevingssentral. Noe mer kan vi ikke gjøre, sier Jensens advokat, Ove Aurstad.

Jensen er blitt uføretrygdet som en konsekvens av de falske anklagene mot ham. Han er svært oppgitt over situasjonen.

— Først slapp kvinnen å betale saksomkostninger. Så slipper hun unna erstatningen som jeg skal ha. Hva er det da igjen? Dette stemmer ikke med min rettferdighetsoppfatning, sier Jensen til Bergens Tidende.

Advokat Aurstad ønsker seg en statlig ordning liknende voldoffererstatningen som kan betale ut penger også i andre saker hvor de erstatningspliktige ikke eier nålen i veggen.