Avtroppende leder i Venstre, Lars Sponheim, opplyser i dagens Bergens Tidende, at Stoltenberg på en fisketur i fjor sommer spurte om han kunne tenke seg å være med i en regjering uten SV. Stoltenberg bekrefter samtaler

Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen finnes ikke overrasket over den snart avgåtte Venstrelederen Lars Sponheims avsløringer om at han drøftet et regjeringssamarbeid med Ap og sentrum – uten SV – på den etter hvert så famøse fisketuren med Jens Stoltenberg i fjor sommer.

— Det har jeg forutsatt hele veien. Jens kan ikke så mye om fjellfiske at det hadde gått an å prate om det en hel kveld, sier en lattermild Halvorsen til Aftenposten.no.

Kristin Halvorsen sier hun visste om samtalene som foregikk mellom Sponheim og Stoltenberg.

God tone Hun understreker at Stoltenberg hele tiden har vært klar på at det var et rødgrønt samarbeid han gikk til valg på.

— Nå har vi fått flertall. Men det er viktig å ha et godt forhold til V og Krf. Situasjonen i Stortinget blir helt annerledes når H og Frp har nesten 40 prosent oppslutning. Derfor er det viktig å ha en god tone og et konstruktivt forhold til V og Krf, sier hun.

Hun sier at hun «absolutt ikke» reagerer på sonderingene, og sier hun også kjente til at Stoltenberg og Sponheim hadde flere samtaler om temaet. Mens Stoltenberg og Sponheim insisterte på at dette dreide seg om en kameratslig fisketur, var Halvorsen aldri i tvil om hva formålet med turen var.

— Jeg kjenner Jens såpass godt at jeg vet det er mulig han kunne holdt en samtale i gang i en halvtime om ørretfiske, men så ville det stoppet. Selvsagt visste jeg det, sier hun.

Plan C og D - Hva synes du om at Sponheim går ut med dette nå?

— Det er det som kanskje forundrer mest. For Sponheim har ikke bare hatt en plan A og B, men også en C og D, tydeligvis. Han har vel bestemt seg for at han vil snakke ut, nå som han har sagt at han går av, sier hun.

Stoltenberg selv understreker at fiskepraten var «uforpliktende samtaler».

— Vi snakket også om mulige utfall av valget, dersom vi mistet flertallet, men slik også Lars Sponheim sier i Bergens Tidende, var dette uforpliktende samtaler, og ingen alternativ plan, opplyser han til Aftenposten.no.

Valgforsker Frank Aarebrot tror statsministeren tror derimot Stoltenbergs hensikt var å foreberede en plan i tilfelle det skulle bli borgerlig flertall, uten at de borgerlige partiene ble enige om en regjering.

SCANPIX