Statsministeren snakket til et fullsatt auditorium på Studentsenteret i ettermiddag. Utenfor fulgte mange studenter foredraget på storskjerm.

Derfor ville han studere økonomi

Stoltenberg var invitert av Arbeiderpartiets studentlag, og temaet han skulle snakke om var demokrati og deltakelse.

Men statsministeren innledet med å fortelle om den gangen han ville studere økonomi ved Universitet i Bergen.

— Jeg skrev særoppgave på gymnaset om erotikk i norsk litteratur. Jeg tror ingen har lest «Sangen om den røde rubin» så grundig noen gang. Den handler som kjent om en ung arbeiderpartimann som drar til Bergen for å studere. Den tanken var lenge svært fascinerende, sa Stoltenberg .

«Sangen om den røde rubin» av Agnar Mykle er kjent som en av norsk litteraturhistories erotiske høydepunkt. Boken forteller historien om økonomistudenten Ask Burlefot og hans bravader både i og utenfor sengen i studietiden i Bergen. Boken ble politianmeldt på grunn av dristige seksualskildringer og konfiskert og forbudt i 1957.

Vemodig

Men Stoltenberg ble aldri den nye Ask Burlefot. I stedet ble det sosialøkonomi ved Universitet i Oslo.

— Og der opplevde jeg ingenting av det Ask Burlefot gjorde i Bergen. Derfor blir jeg alltid vemodig ved å tenke på studietiden i Bergen som aldri ble noe av, sa statsministeren, og ble møtt med et latterbrøl.

Deretter gikk han over på sitt hovedtema, som var viktigheten av demokratiet og politikken. Men også her klarte statsministeren å trekke inn erotikken, da han fortalte om utviklingen av foreldres rettigheter i løpet av 70- og 80-tallet. SFO, seks års skolestart, utvidet foreldrepermisjon og barnehageutbygging har gjort det mulig for kvinner å få barn selv om de er i arbeidslivet.

— Derfor handler stortingsproposisjoner også om politikk. Folk velger selv om de vil ha barn. Men politikken har gjort det mulig for dem, uten at konsekvensen blir at en av foreldrene må gi opp jobben, sa Stoltenberg.