— Jens Stoltenberg scorer høyt både på retorikk og veltalenhet, evnen til oversikt og å fremstille ting korrekt, og på kommunikasjonen med velgerne, sier valgforsker Frank Aarebrot.

I anledning Kommunikasjonsforeningens høstseminar presenterte Aarebrot torsdag resultatet av en undersøkelse gjennomført blant PR-folk. Samtidig ble det gjennomført en SMS-avstemning blant deltakerne på konferansen ved Norges Handelshøyskole.

Svarene på spørsmålet «Hvem er valgkampens beste kommunikator», bekrefter at Jens holder stand:

Jens Stoltenberg (Ap): 35 stemmer

Erna Solberg (H): 29 stemmer

Lars Sponheim (V): 12 stemmer

Kristin Halvorsen (SV): 10 stemmer

Siv Jensen (Frp): 9 stemmer

Dagfinn Høybråten (KrF): 2 stemmer

Liv Signe Navarsete (Sp): 1 stemme

Torstein Dahle (R): 1 stemme

Siv sakker akterut

I den uhøytidelige SMS-avstemningen gjorde Høyre-leder Erna Solberg det langt bedre enn i Aarebrots undersøkelse som ble gjennomført i begynnelsen av valgkampen.

— Solbergs fremgang er som ventet, men det overrasker meg at Siv Jensen kommer dårligere ut enn både Kristin Halvorsen og Lars Sponheim, sier Aarebrot.

For to uker siden hadde Siv Jensen tre ganger så høy oppslutning som Erna Solberg blant kommunikasjonsarbeiderne. Nå var det altså motsatt.

Under konferansen på NHH deltok tidligere Frp-formann Carl I. Hagen i en debatt med Aarebrot, Victor D. Norman og byrådsleder Monica Mæland (H).

De fire var alle skjønt enige i at årets valgkamp hadde vært svært kjedelig.

— Vi har ikke fått én sak som har tatt av. Alle er veldig redd for å skille seg ut, sa Carl I. Hagen, som for øvrig påpekte at årets «kjedelige» valgkamp var den første uten ham på flere tiår.

- SV og Frp er parkert

  • Dersom Siv hadde vært mer rabiat og slengt med leppen, ville det blitt en mer spennende valgkamp. Men det ville skadet hennes muligheter til å bli statsminister, sier Hagen.

Både Norman og Aarebrot mener «problemet» med årets tamme valgkamp ligger i ytterkantene.

— Hovedforklaringen er at fløypartiene er parkert. Frp har fått det for seg at de skal inn i regjering, samtidig som SV sitter med finansministeren, sier Aarebrot.

— Men hvis vi ikke kan få en debatt uten SV og Frp, er det et fundamentalt problem ved de etablerte partiene. Du kan ikke få en debatt dersom du er utydelig, sa Norman, som for øvrig takket Dagens Næringsliv for å ha dratt i gang sommerens debatt om hva Høyre egentlig står for.

Savner EØS-debatt

Ifølge Aarebrot blir valgdeltakelsen på mandag det endelige svaret på om årets valgkamp har vært kjedelig. Han mener det ikke nødvendigvis er skadelig at valgkampen er blitt preget av mange ulike saker, fremfor noen få store.

— Det at velgerne blir eksponert for mange temaer er ikke et demokratisk problem, sier han.

Professoren synes imidlertid det er svært trist at ingen av partiene har diskutert EØS-avtalen. Ifølge Aarebrot har Islands EU-planer ført til at en terminering av EØS-avtalen er den mest sannsynlige utenrikspolitiske krisen Norge står overfor.

— Jeg mener norske velgere har rett på å vite hvordan partiene vil takle en situasjon der EØS-avtalen bryter sammen, sier han.

Er du enig med PR-folkene? Si din mening i feltet under!