• Rus handler om fornedrelse og nød, sa statsminister Jens Stoltenberg da han åpnet den nye rusakutten i Bergen fredag.

Det nye tilbudet ved Bergen legevakt er et spleiselag mellom kommunen og staten.

— Rus er blant de viktigste og vanskeligste feltene vi politikere jobber med. Viktig fordi det handler om fornedrelse og nød for dem som rammes og sorg, savn og lidelse for pårørende og venner. Få andre sosiale problemer er så brutale som rus. samtidig er det et vanskelig felt fordi fagfolk og politikere ikke vet hva som hjelper, sa statsministeren i sin tale.

Akuttposten er en korttids sengepost med 10 senger, hvor pasientene kan oppholde seg inntil 48 timer. Seks av sengene er avsatt til ruspasienter, mens fire skal brukes til observasjon og behandling av andre pasienter.

Helsebyråd Christine B. Meyer var veldig glad for at akuttilbudet for rusmisbrukere nå er kraftig bedret.

— Hittil har tilbudet vært en blå madrass på gulvet på Legevakten. Jeg føler en boblende glede over at vi har klart å erstatte den madrassen med noe langt bedre, sa hun.

Rommene i den nye akutten er spesiallaget for å kunne ta imot rusete pasienter. Blant annet er det ikke noe knusbart på rommene, og sengen kan hvis nødvendig senkes helt ned til gulvet. Rommene er også lette å rengjøre, og sykepleierne kan overvåke flere rom samtidig.

Regjeringen oppgir i en pressemelding at innsatsen mot rusavhengighet er et høyt prioritert område. Siden 2005 er rusfeltet styrket med 1 milliard kroner, ifølge regjeringen.

Saken oppdateres med videoreportasje senere i ettermiddag.