• Det viktigste som skjer på Mongstad er Teknologisenteret (TCM), ikke rensingen av kraftvarmeverket, sier statsminister Jens Stoltenberg.

— Det viktigste på Mongstad er om vi lykkes med å utvikle teknologien. Det er det som kan føre til store reduksjoner i utslippene av klimagasser. Det store er ikke om vi renser en million tonn CO2 eller ikke. Men kravene for kraftvarmeverket står ved lag, og vi jobber fortsatt med en investeringsbeslutning i 2016.

— Jeg har ikke noe nytt å si om fullskala rensing av kraftvarmeverket. Vi vil orientere Stortinget etter hvert som prosjektet skrider frem, sier Stoltenberg til Bergens Tidende.

Fra fullskala til testanlegg

Da regjeringen Stoltenberg i 2006 godkjente bygging av gasskraftverket på Mongstad, ble det lovet at utslippene skulle renses fra første dag. Verdens første fullskala renseanlegg for CO2, integrert i et nybygd gasskraftverk, ble kalt Norges månelanding av Jens Stoltenberg i nyttårstalen samme år. Kraftverket er bygget ferdig for lengst, og går i dag for halv maskin. Renseanlegget er imidlertid skjøvet på, og det er usikkert om renseanlegget i det hele tatt blir bygget. En avgjørelse vil, som Stoltenberg understreker, tidligst bli tatt i 2016.

Teknologisenteret, som Stoltenberg i dag fremhevet på NHOs årskonferanse som det viktigste på Mongstad, er imidlertid i full drift. Der testet det ut teknologier for rensing av røykgassene fra gasskraftverk.

Månelandingen

— Uredelig argumentasjon, mener Ketil Solvik-Olsen (FrP) om Stoltenbergs utspill.

Partiets finanspolitiske talsmann på Stortinget mener statsministeren har foretatt en helomvending i sitt forsvar for Mongstad-prosjektet.

— Jeg synes det er uredelig av statsministeren, når vi vet hvordan han argumenterte da regjeringen godkjente byggingen av kraftverket. Månelandingen hans var et fullskala-anlegg, ikke et testanlegg eller teknologisenter, sier Solvik-Olsen.

Garanterer at byggingen stoppes

— Hva skjer med fullskala-anlegg, til en kostnad av 25 milliarder kroner, om det blir regjeringsskifte etter valget?

— Det blir ikke bygget, og det kan jeg garantere. I stedet vil vi fortsatt satt på utviklingen av teknologi. La oss se på hvordan vi kan bruke pengene på en bedre måte enn det Stoltenberg gjør. I stedet for å bruke 25 milliarder kroner på Mongstad, kan vi for eksempel utlyse en konkurranse med 5 milliarder kroner i premie til den som først klarer å utvikle et fullskala renseanlegg. Hvis ingen klarer det, har vi ikke brukt penger. Hvis vi klarer det, bruker vi bare en femdel av prislappen på Mongstad, sier Solvik-Olsen.