BILDER: Slik ser det ut i tunnelen nå

To barn og åtte voksne er alvorlig skadet (få full oversikt her ) etter at en trailer begynte å brenne 3,5 kilometer fra munningen i Gudvangatunnelen mandag. Men ingen omkom.

Ordfører Noralv Distad i Aurland og brannsjef Arvid Gilje takket tirsdag mannskapene som var i sving under brannen. De hadde også med seg en hilsen fra statsminister Jens Stoltenberg.

UTBRENT: Vogntoget vi bli tatt ut av tunnelen tirsdag ettermiddag. Samtidig starter arbeidet med å sikre resten av tunnelen og fjerne ytterligere 17 kjøretøy som ble forlatt under brannen.
GERHARD FLAATEN

— Stoltenberg hadde merket seg at de hadde berget menneskeliv, og ba meg videreformidle en takk til alle mannskapene, sier Distad.

«En formidabel innsats»

Jens Stoltenberg bekrefter samtalene overfor Bergens Tidende.

— Jeg ringte for å takke dem. Jeg takket for innsatsen og arbeidet de gjorde. Det gjelder de fra Aurland, men det var også mange fra andre kommuner som deltok. Alle fortjener takk. De reddet liv. De gjorde en formidabel innsats og var raskt på stedet. Det er brann, politi, sykehus, frivillige - det er mange som har gjort en innsats her. Helst skulle jeg ringt alle, men det er ikke mulig. Disse to var nærmest, sier Stoltenberg.Han pleier å ringe de involverte i slike tilfeller, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide.

— Jeg synes det er riktig at de som står midt oppe i det, opplever at vi som sitter i regjeringen ser dem. At de får landets takk. Dette kunne fort ha blitt en nasjonal ulykke. Det ble det heldigvis ikke, sier statsministeren.

- Du har åpenbart fulgt sakens utvikling fortløpende?

— Ja, som alle andre. Og det gjør inntrykk, sier Stoltenberg.

Har investert i trygghet

Som BT meldte tirsdag, fikk Statens vegvesen allerede i april beskjed om at det var behov for strakstiltak for å bedre sikkerheten i Gudvangatunnelen.

Nå blir tunnelen stengt minst ut uken etter at en geolog undersøkte ulykkesstedet tirsdag.

— Jeg vil anbefale at det blir påført sprøytebetong fra stedet der vogntoget brant og om lag 150 meter nedover. Dette er et omfattende og farlig arbeid, og jeg vil ikke stresse dem som skal utføre det, sier geolog Svein Helge Frækeland fra Statens vegvesen.

Statsministeren sier at myndighetene jobber med å følge opp ytterligere sikring av tunnelene i Nasjonal Transportplan.

- Men er norske tunneler trygge? Undersøkelser viser at mange føler seg utrygge? Det er heller ikke lys i mange Vestlands-tunneler?

— De er trygge i den forstand at det er investert mye i tryggheten, men beredskapen kan bli bedre og vi jobber med sikkerheten.

«Fælt å se»

Ordfører Distad var tirsdag ettermiddag inne i tunnelen for første gang etter brannen.

— Det er fælt å se hvordan det ser ut her, det er jo helt utrolig at det har gått så bra, sier Distad.

Han gir redningsmannskapene æren for at det ikke gikk forferdelig mye verre.

— De har ikke bare gjort det som er forventet av dem, de har gjort veldig mye mer. De er helter, sier ordføreren.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

PÅ BEFARING: Ordfører Noralv Distad i Aurland så på skadene i Gudvangatunnelen tirsdag ettermiddag.
MARIE HAVNEN