ÅSMUND EGELAND

Det er dagen før dagen i Peter Jebsens vei i Ytre Arna. Jennifer og søsteren Francisca står i døren og flirer.

— Du er kommet til feil adresse, sier Jennifer med et stort glis.

— Nei, det tror jeg ikke. Er ikke du Jennifer, da?

— Nei, det er jeg som er Jennifer, sier Francisca (8) kjapt.

— Og jeg er Francisca, sier Jennifer (9).

De to søstrene fryder seg voldsomt når de nesten klarer å lure journalisten med det lille forvekslingsspillet sitt.

Jennifer, Francisca og lillesøster Larisa (4) fra Romania løper, ler og spiser is.

— De er så fulle av energi, sier moren, Mariana Iordache.

Lite tyder på at de neste dag etter påbud fra myndighetene må reise fra Norge.

Men Jennifer vet godt hva hun skal svare når BT spør hvorfor hun vil bli.

— Her kan sykehuset hjelpe meg, sier hun.

Deltok i tv-debatt

Det samme sa hun da hun gjestet debattprogrammet Tabloid på TV 2 tirsdag kveld. Rolig satt hun i studio og svarte på spørsmålene Pål T. Jørgensen stilte.

En voldsom oppmerksomhet er blitt rettet mot familien Iordache de siste dagene. Både fjernsyn og flere aviser har hatt kontakt med enten dem, eller familiens talsmann Terje B. Matthiesen.

TV 2 stilte spørsmålet som gikk rett hjem hos store deler av den norske folk: Hvordan kan det ha seg at hjertesyke Jennifer på ni år blir sendt ut av landet, mens en flykaprer får bli?

I debatten på internett etterpå har Jennifer fått mye støtte. Mor Mariana er svært glad for det.

— Vi ønsker ikke å reise. Jeg håper det skjer et mirakel snart, sier Mariana Iordache.

Hun har ikke pakket noe særlig ennå. Hun greier ikke å forsone seg med tanken på å forlate Norge og den medisinske ekspertisen som har gjort så mye godt for datteren.

Hjemsendelse ved tvang

Hvis familien velger ikke å reise ut av Norge i dag, kan de sendes ut av landet ved hjelp av tvang på en senere dato. Det kan i så tilfelle skje når som helst, blant annet avhengig av hvor høyt politiet vil prioritere utsendelsen.

Men fortsatt ligger det en såkalt omgjøringsanmodning hos Utlendingsnemnda som ennå ikke er behandlet. Politiet må undersøke hva som skjer med denne anmodningen før de kan bruke tvang. Det sier informasjonssjef i Utlendingsnemnda, Bjørn Lyster.

— Det må da avgjøres om familien kan bli i Norge til omgjøringsanmodningen er tatt endelig stilling til, sier Lyster til BT.

Mye tyder derfor på at familien kan bli i leiligheten sin i Ytre Arna noen dager, kanskje uker, til. I mellomtiden håper familiens støttespillere at Utlendingsnemnda vil omgjøre vedtaket sitt, slik at familien får opphold på humanitært grunnlag.

— Hvis lederen i Utlendingsnemnda er laget av kjøtt og blod, tror jeg vi kommer til å få et annet resultatet i denne saken, sier familiens talsmann Terje B. Matthiesen.