— Kalven var sikkert ikke mer enn en time gammel. Han gjorde spede forsøk på å gå, men beina ville ikke holde ham. Da jeg bøyde meg ned, nappet han i buksebenet mitt og ville sutte på lillefingeren min. Jeg smeltet fullstendig, sier Valaker, som vendte hjem fra jaktturen i Utvik onsdag med et litt annet bytte enn planlagt.

Etter å ha stiftet bekjentskap med den nyfødte ringte jegeren til ettersøksringen for skadeskutte fyr. Han ville ha råd om hva han skulle gjøre med den lille krabaten.

— Jeg fikk beskjed om at jeg måtte ta ham med meg. Hadde jeg forlatt ham ville han ikke overlevd, det er jeg sikker på, sier han.

Å skyte kalven var aldri aktuelt.

— Jeg hadde aldri klart å skyte den, selv om det sannsynligvis hadde vært et bedre alternativ enn å la den ligge igjen alene. Vi kaldblodige jegere er ikke alltid så kaldblodige når det kommer til stykke, sier han.

Selskapssjuk

Kalven ble pakket inn i en tykk jakke og plassert i bilens baksete. Turen gikk til Arnfinn Valakers søster, som bor like ved jaktområdet.

— Da vi kom opp på tunet sto naboer klare med råmelk, den første melken man tar fra en ku etter at hun har kalvet. Etter kort tid kviknet kalven til, og det viste seg at han var en skikkelig artig kar. Det tok ikke lang tid før han tok sine første vaklende skritt, sier Valaker.

Hjortekalven fikk opprinnelig navnet Bambi, men ble døpt om til Bambus da det ble klart at det var et hanndyr. Foreløpig bor Bambus hos jegerens søster, Aslaug Valaker. Hun sier til avisen Firda at det slett ikke har vært noe problem å få en liten krabat til i husholdningen.

— Han er kosete, selskapssjuk og liker best at vi er i nærheten av ham, sier Valaker.

Tørkestativ?

Arnfinn Valaker forteller at det er svært uvanlig at kalver blir født så sent på året.

— Vanligvis blir de født på forsommeren, men i det siste har mange kalver blitt født på høsten. Jeg tror årsaken er at det er for få bukker i området. Det blitt skutt for mange, og dermed har det vært magert marked for kollene, sier han.

Bambus får etter alt å dømme ikke muligheten til å flørte med desperate koller i Utvik-området.

— Søsteren min har sagt hun kan ha ham et par måneder, men når han begynner å bli voksen og får svære horn blir det verre å ha ham gående i tunet, sier Valaker. Sannsynligvis må Bambus melde adresseendring til Svanøy hjortefarm om noen måneder.

KOS MED KALVEN: Amanda Pauline Veiteberg og pusen synes det er fint å leke med hjortekalven Bambus.<br/>Foto: ØYSTEIN TORHEIM