Bergensdagen i regi av Sommer Bergen har vart i vel en time da Hanna Røthe Bakken (7 1/2) utålmodig står og tripper ved den store utescenen på Torgallmenningen. Iført nystrøket forkle og fotside mamelukker venter hun ý kanskje litt pinlig berørt ý på at mamma skal bli ferdig med å feste mamelukkene skikkelig. Sånn!

Sammen med Vårin Kverndalen, Marie Grimen, Anna Aurbakken, Mai-Britt Grimen, Konstanse Landaas, Veronica Losvik, Malin Aarberg, Liv-Kristin Aarberg og Frid Balgobin skal Hanna danse og synge for den myldrende menneskemassen som koser seg i solen. Skrekkblandet fryd!

På scenen rocker Eggstokkfestivalens publikumsvinnere «Frustration To Creation». Matias Tellez (13), Tobias Sønnesyn (13) og Welat A. Westrheim (12) gir alt, og får applaus tilbake. Snart er det småpikenes tur.

Fiskeeimen svever over Torgallmenningen ý Madam Bergen deler nemlig ut gratis fiskekaker på plastgaffel og fiskesuppe i plastkrus. Køen foran madammenes fiskebod er endeløs. Alle vil smake — og alle tålmodige får. Også Hansa og Kaffehuset Friele deler ut gratis smaksprøver på Perle & Bruse og nytrukket svart kaffe. Myldrefolket koser seg i solen.

Litt lenger nede på allmenningen spiller de voksne «Dau mann» med gamle femøringer, mens smårollingene er opptatt med ballek, kjempelegoklosser, tråbiler og krypetelt like ved. Konferansierene og tjuaguttene Tommy Sulen og Trond Jensen holder liv i menneskemylderet. Så er det endelig småpikenes tur. Scenen er nok i minste laget, så det blir bestemt at de skal opptre på plassen like foran scenen. Myldrefolket stiller seg i en stooor ring rundt. Småpikene kan begynne:

Be meg Betty meg Anni, Anni ei Anni, Anni aller best Vårin kom til meg, hei!

Flere hvithårete permanentkrøllehoder nikker gjenkjennende og synger med.

— Da vi var småpiker var vi ute i gaten og lekte hele dagen. Nå for tiden sitter de bare innendørs og trykker på knapper. Nei, det var møkke bedre før i tiden, sier en av krøllehodene. Venninnen nikker samtykkende. Sammen vaier de arm i arm, frem og tilbake, frem og tilbake, mens de nynner til småpikenes sang:

Anne Malene i grønnmalet hus selger bonbonger og kaker og brus. Har du penger så kom og kjøp, har du ikke så stjel og løp.

Vi bomper borti Ågoth Lilleheil fra Kanuttene (avleggeren etter Fyllingsdalens Husmororkester, red.anm.). Den trivelige bergensdamen er «still going strong»:

— Kanuttene har holdt det gående i 26 år. Vi trekker på årene, derfor er det fryktelig kjekt å se at de gamle sanglekene fra vår egen bergensbarndom kommer til heder og verdighet igjen, smiler hun og stemmer i:

Kjolen hennes er lyseblå, hatten hennes er strå i strå, strømpene hennes er hull i hull og hele madammen er skita full!

Nå er de ti småpikene blitt varme i forklærne og synger så høyt de bare kan. Dessverre har de ikke mikrofoner på seg, så myldrefolket har problemer med å høre dem. Trøsten får være at mamma Karin Aarberg på forhånd har delt ut rosa sanghefter til alle som måtte ønske det. Og det var visst nesten alle.

Derfor går det likevel bra når de spinkle småpikestemmene blandes med fiskekakespisende og Perle & Bruse-drikkende myldrefolkstemmer som gjenkjennende gauler:

Jippi ai ai, Jippi Jippi ai, Jippi ai ai, Jippi Jippi ai. Jippi ai ai, Jippi. Jippi ai ai, Jippi. Jippi ai ai, Jippi Jippi ai.

— Nei men, Jippi ai ai-sangen er da vitterlig ikke en inn-til-vegge-sang! Den sang vi da krigen var slutt, sier en irrgrønnkledd dame til nabomyldremennesket. Til svar får hun bastant: ý Gjør det nåkke då? Hør no kor flott det låter! Jippi ai ai, Jippi Jippi ai.

SISTE FINPUSS: Hanna Røthe Bakken (7 1/2) venter tålmodig mens mamma Lillian Røthe retter på mamelukkene hennes.

DAU MANN: Gamle, store, brune femøringer fikk luftet seg på Torgallmenningen i går. Åååh, du e' dau!

FEIENDE FLOTTE: Her danser (fra venstre) Anna Aurbakken (11), Konstanse Landaas (snart 12), Malin Aarberg (11), vesle Frid Balgobin (7 1/2) og Mai-Britt Grimen (12) seg inn i myldrefolkets hjerter.
FOTO: MARITA AAREKOL