• Følelsen av maktesløshet. Det er det som er det verste, sier Hege Ramsland. I går hørte hun broren bli dømt til 21 års fengsel for å ha henrettet eks-konen.

RUNE CHRISTOPHERSEN

DAG IDAR TRYGGESTAD

Tenk deg at din egen lillebror er dømt til lovens strengeste straff — 21 års fengsel. Han er dømt for å ha henrettet moren til sine egne barn.

Journalistene løper vilt rundt i gangene etter reaksjoner. Og du står der og skal snakke for din bror.

- En tøff tid

Det var slik gårsdagen ble for Hege Ramsland, søsteren til drapsmannen Trond Ramsland.

— Det har vært en veldig tøff tid, men hva skal vi gjøre? Vi kan ikke skru tiden tilbake, sier hun til BT, etter at det verste medieoppstyret har lagt seg.

— Jeg er glad i broren min, og sånn vil det alltid være. Vi besøker ham i fengselet en gang i uken, forteller Hege.

Også hun er et offer i tragedien. Hun må alltid leve med handlingen broren er dømt for.

— Kanskje er det vi som tenker sånn, men sier vi Ramsland vil folk tenke på saken. Skjønner du?

Da Hege fikk meldingen om drapet, og at broren var på flukt, var det mange tanker som raste gjennom hodet. Søsteren bestemte seg for at hun fra første dag ville stille opp for ham.

Fulgt hele saken

Derfor har hun fulgt hver bidige dag av rettssaken. Her har hun sittet på første benk og gjort sine notater.

— Det som står der får dere ikke vite noe om, sier hun og holder seg til hjertet.

Søsteren er tøff og tør å vise ansikt der mange ville kvidd seg. Hun gjør det ikke bare for lillebroren, men også for de to guttene som har mistet sin mor, og på mange måter også sin far.

— Vi skal feire jul og prøver å se guttene så ofte som mulig. Det er viktig for begge familiene at guttene forstår at vi står samlet om dem, sier Hege.

Det er vanskelig å glemme bildet i BT av henne og Ingse Merete Rønnestads mor, Aud Karin. Hjertelige blikk møtte hverandre i pausen under rettssaken.

— Jeg har fått utrolig mange henvendelser og telefoner etterpå. Det er mange som støtter oss. Det varmer, forteller Hege.

- Også gode minner

Hun står godt inntil veggen på tinghusets bakside. Regnet plasker i bakken. Det er grått og trist. Nå skal Hege slå følge med en annen søster. De skal i fengselet å besøke lillebror.

— Vi ønsker ikke å si noe om selve saken eller dommen. Det skjønner dere kanskje, sier Hege.

Vi nikker.

— Men det hadde vært greit å få frem at Trond ikke bare er et monster, slik pressen har skrevet. Vi har mange gode minner. Det er veldig tøft å måtte lese de mest forferdelige beskrivelser om sin egen bror.

Men legger Hege til:

— Vi skjønner jo også at dere har en jobb å gjøre, og at saken er alvorlig.

TØFT: Hege Ramsland har støttet sin bror fra første dag etter drapet på Ingse Merete Rønnestad. - Jeg er glad i broren min, sier hun til BT.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ
FØRT BORT: Trond Ramsland blir ført bort etter å ha mottatt dommen på 21 års fengsel.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ