• Mener du at politiet har fløyet Ingse Rønnestads blod i helikopter til Aurland og deretter plantet det på din bil?

Tingrettsdommer Gunnar Torkildsen lener seg tungt over dommerbordet og ser granskende på Trond Ragnvald Ramsland. Den drapstiltalte 39-åringen har nettopp forklart at han aldri var i nærheten av Citypark parkeringshus da ekskonen ble skutt og drept, og at blodet som ble funnet på forskjermen av bilen hans da han ble pågrepet i Aurland, må ha vært plantet der.

— Si meg: Dersom dette er rett, så må jo politiet ha sittet klar med blod fra Rønnestad i Aurland da?

— Det vil jeg ikke kommentere. Men jeg hørte et helikopter i Aurland.

— Mener du politiet har fløyet blod med helikopter til Aurland?

— Jeg sier ikke at politiet har gjort det. Jeg sier bare blodet kan være plantet.

— Ja hvem andre enn politiet skulle ha gjort det da?

— Jeg har ikke sett noe blod på bilen min. Jeg har heller ikke sett bilder av det fra Aurland, svarte Ramsland.

Han kom også med en alternativ forklaring på blodet: - Vi møttes på Geilo en måned før drapet. Da blødde hun neseblod, sa Ramsland.

Med utsikt til åstedet

39-åringen fikk snakke stort sett uavbrutt da han i Bergen tingrett for første gang forklarte seg om tiden frem mot drapet.

Fra plassen sin hadde marineoffiseren fri utsikt gjennom vinduet til drapsstedet i parkeringshuset rett over gaten.

Iført blå dress, høyhalset genser og nypussete sko tok han plass i vitnestolen. Konsentrert, rolig og med fast stemme gjorde han i detalj rede for hvordan de to første gang møttes i 1987, hva slags utdannings- og yrkesvalg han tok og hvordan samlivet etter hvert utviklet seg.

Marineoffiseren var innom både vaskerutinene på marinens ubåter, joggeturer under studiene i London først på 90-tallet, forskningsarbeidet han gjorde ved Norges Handelshøyskole og flere reiser til Russland.

«Tverr og natig»

Han beskrev sin avdøde eks-kone som «en i utgangspunktet grei og jordnær jente».

— Samtidig hadde Ingse Merete Rønnestad en del natige og tverre sider som jeg sterkt mislikte, sa Ramsland.

Marineoffiseren tegnet et bilde av et ekteskap som aldri hadde fungert særlig godt, og fortalte om sterke konflikter rundt samværet med barna og delingen av boet etter samlivsbruddet i 1995.

Seg selv fremstilte han som en løsningsorientert mann, opptatt av å finne gode løsninger for alle parter.

Han omtalte den drepte konsekvent som «den avdøde» eller «Ingse Merete Rønnestad». Bare en eneste gang i løpet av de mer enn seks timene i retten fikk han problemer med å kontrollere følelsene: Da han skulle fortelle om den siste helgen han fikk med sin far før han døde, måtte tiltalte ta to lange pauser før han greide å gå videre.

- Fysisk umulig

Da Ramsland i forklaringen kom frem til drapsdagen 4. mars, tok en kampklar tiltalt i bruk håndskrevne foiler som han viste med prosjektør på veggen i rettssal 4B.

Henvendt til pressebenken holdt han noe som liknet et foredrag, der han ved hjelp av klokkeslettene politiet opererer med mente å bevise at han umulig kan ha vært i parkeringshuset da skuddene falt.

Ramsland la også vekt på at flere navngitte vitner burde ha sett eller hørt hans bil, dersom han faktisk kjørte ut av p-huset i vill fart etter drapet.

— Det er fysisk umulig å trylle bort en bil på den måten. Bilen var aldri i nærheten av åstedet. Det var aldri noe blod fra åstedet på min bil. Jeg var aldri i parkeringshuset, fastslo Ramsland.

- Aldri sett p-billetten

Den mye omtalte parkeringsbilletten som ble funnet i Ramslands bukselomme i Aurland, mener 39-åringen er blitt plantet på samme måte som blodet på skjermen.

Også dette fikk dommer Gunnar Torkildsen til å stusse:

— Vi vet at denne billetten ble stemplet før drapet skjedde. Det du sier må jo bety at politiet allerede før drapet hadde sikret seg denne billetten? At de visste at noe skulle skje, og de deretter plantet den på deg?

— Jeg vet ikke hvem som har gjort det. Jeg har aldri sett noen parkeringsbillett. Den dukket opp i sakens dokumenter først i april, lenge etter drapet, svarte Ramsland.

BEDYRER USKYLD: - Blodet på skjermen av min bil må ha blitt plantet, sa drapstiltalte Trond Ragnvald Ramsland (39) da han forklarte seg for tingrettsdommer Gunnar Torkildsen og meddommerne i går.<p/>TEGNING GRO VIK