Det skal den 63 år gamle kvinnen fra Olsvik ha uttalt til politibetjentene som pågrep henne langfredag.

I dag ble hun varetektsfengslet, siktet for forsøk på forsettlig drap på sin 88 år gamle mor. Kvinnen orket ikke selv å møte i tingretten.

— Min klient er svært nedbrutt og sjokkert over hendelsen. Hun forstår ikke hvorfor hun forsøkte å skade sin mor, sier forsvarsadvokat Gisle Didriksen.

Husker dårlig

Den 63 år gamle kvinnen har i politiavhør innrømmet at hun presset en pute mot sin mors ansikt. Hun erkjenner også å ha helt klorin inn i munnen hennes.

— Hun husker forholdet som er beskrevet i siktelsen, men har et bare et vagt hukommelsesbilde av det som skjedde like før og etterpå, sier Didriksen.

Den siktede kvinnen husker at hun snakket med sin sønn minutter før hun prøvde å ta livet av moren. I telefonsamtalen fortalte 63-åringen hva hun skulle gjøre. Sønnen hennes, som er bosatt på Østlandet, varslet straks politiet.

— Vi er fortsatt ikke sikre på om vi avbrøt drapsforsøket, eller om forholdet var avsluttet da vi kom til stedet, sier politiadvokat Yvonne Momeni.

- Ikke tilregnelig

Kvinnen husker ikke å ha fortalt politiet at hun også tidligere hadde forsøkt å drepe sin pleietrengende mor.

Bergen tingrett så likevel alvorlig på uttalelsen som falt i leiligheten i Olsvik. Dommerfullmektig Bjørn Åge Hamre mente det var fare for at 63-åringen igjen ville skade sin mor om hun ble løslatt. Derfor besluttet han at hun skal holdes i varetekt i fire uker.

— Jeg ønsker ikke å kommentere kjennelsen før jeg har snakket skikkelig med min klient.

— Erkjenner hun straffskyld for drapsforsøk?

— Nei, hun mener hun ikke var tilregnelig på gjerningsøyeblikket, sier Didriksen.

Kvinnen var sterkt beruset da hun ble pågrepet. Promillen hennes ble målt til 3,0.

- En tragedie

Det er fortsatt uklart hva som var motivet bak den brutale voldsbruken. De to kvinnene har delt leilighet i flere år. Den 88 år gamle moren var syk og pleietrengende. Det var datteren som tok seg av henne.

— Hun har ingen god forklaring på det som skjedde. Akkurat nå er det bare et rot av tanker.

— Dreier det seg om forsøk på barmhjertighetsdrap?

— Nei, sier Gisle Didriksen.

Heller ikke politiet tror at de etterforsker et forsøk på barmhjertighetsdrap.

— Slik saken er nå, fremstår det ikke som noe slikt, men det for tidlig å mene noe sikkert om motivet. Vi kan bare si at dette er en tragedie, sier politiadvokat Momeni.

Den 88 år gamle kvinnen er innlagt ved Haukeland Universitetssjukehus. Hun er utenfor livsfare. Politiet har ennå ikke avhørt henne.

<b>ÅSTEDET:</b> Bak denne døren i en terrasseblokk i Olsvik prøvde en 63 år gammel kvinne å ta livet av sin 88 år gamle pleietrengende mor.
Jan M. Lillebø
<b>FENGSLET:</b> Bergen tingrett mente det var fare for at den 63 år gamle kvinnen ville skade sin mor igjen om hun ble løslatt fra varetekt. - Min klient har vært opptatt av at det går bra med moren, sier advokat Gisle Didriksen. Til høyre: politiadvokat Yvonne Momeni.
Jan M. Lillebø