Markus, Cecilie og Mahro er i godt humør, de er deltakere i fadderuken, og de er fremtidige lærere for elever fra første til syvende trinn.

— Skal du ha etternavnene våre også? Det holder med fornavn. Nå skal vi videre til en eller annen bar, sier Markus.

De haster nedover Vestre Torggate, og runder hjørnet ved Fotballpuben.

Der kommer det et kobbel av ballongkledte (!) kvinner. De skriker og synger og skråler. De skal bli sykepleiere, og er på vei til Kvarteret.

- Ikke drikkepress

De ferske studentere ved Høgskolen i Bergen har onsdag pub til pub-runde i Bergen sentrum. Målet er å bli kjent med hva sentrumskjernen har å by på av uteliv. Men alkoholen står ikke i sentrum, skal vi tro fadder Yvonne Silden.

— Jeg håper du ikke skal skrive nok en negativ sak om fadderuken. Dette er en fin måte å bli kjent med utelivet på, men også med Bergen som by. Ingen skal føle at de må drikke for å være med på våre arrangementer, sier hun.

I bakgrunnen ropes det av full hals. Det er nesten som å være på Brann stadion. Men ingen av sykepleierstudentene krever at Skarsfjord må gå.

- Hvorfor all denne ropingen?

— Hehe. Faddergruppene konkurrerer om å være mest engasjerte, og samler poeng gjennom hele kvelden. En annen kategori i konkurransen går ut på å ha beste kostyme, sier Silden.

Fadderbråket i fjor

Fjorårets fadderuker for høgskoler og universitet fikk mye oppmerksomhet, og da mest av det negative slaget. Da det sto på som verst, gikk en instituttleder ved UIB ut og advarte mot at all festingen kan utgjøre en fare for UIBs omdømme.

— Det er ingen god begynnelse på en akademiske karriere å drikke seg dritings i syv dager, sa Raknes til BT for ganske nøyaktig ett år siden.

Bråket utløste en evaluering. Der ble man enige om å ta grep. I år er det derfor flere faglige arrangementer. Flere rusfrie arrangementer. Og nyvinningen faddervaktordningen, som hylles som en suksess allerede.

— Jeg ble imponert da jeg var ute med fadderne i forrige uke. Mitt inntrykk er at fadderuken har vært langt bedre i år enn tidligere år. Jeg tror at de tiltak vi iverksatte sammen med studentene, har hatt positiv innvirkning på arrangementet som helhet, sier rektor Dag Rune Olsen ved Universtetet i Bergen.

Universitetet gjennomførte sine fadderarrangementer i forrige uke.

Alkofritt på NHH

71 prosent av studentene i Bergen har et drikkemønster som kan være farlig over tid, kom det frem i Studentenes helse - og trivselsundersøkelse for 2010.

Norges Handelshøyskole (NHH) har de siste ni årene kunnet tilby sine ferske studenter en alkoholfri faddergruppe. I år har gruppen et budsjett på 95.000 kroner, en økning på nær 25.000 kroner fra i fjor.

— Vi har hatt 20-25 studenter som har valgt å følge vårt opplegg gjennom hele fadderuken, sier leder for den alkoholfrie gruppen ved NHH, Henrik Kyte Assmann.

Kjærkommen pause

I tillegg har flere valgt å være med på ett og annet arrangement, som en kjærkommen, alkoholfri pause.

— Selv så jeg verdien av en pausedag da jeg var fadderbarn i fjor. Vi har hatt enkelte som har blitt med på raftingtur med oss, for så å delta i ordinære faddergrupper de andre dagene. Hvis man er totalavholds, er det lettere å møte andre likesinnede i gruppen vår, sier Assmann.

Vil sponse nattbuss

SV-fakultetet ved UIB har ikke tilbudt alkoholfrie grupper til sine fadderbarn. Ifølge Bente Hvistendahl, fadderleder ved fakultetet, er sviktende økonomiske forutsetninger hovedårsaken til det.

— Det har ikke vært tradisjon for det tidligere, og det har heller ikke blitt sett på som nødvendig å ha det i år. Fadderbarna våre har gitt tilbakemelding om at det ikke er drikkepress, og at de alkoholfrie arrangementene vi har hatt var vellykket, sier Hvistendal til studentavisen Studvest.

Til neste år håper rektor Dag Rune Olsen å kunne bidra med enda mer penger til fadderuken.

— Vi har tenkt tanken om at vi kanskje kan sette inn en nattbuss i neste års fadderuke. Bane og buss har gjerne sine siste avganger før utestedene stenger. Det er kanskje noe vi kunne ha vært med på å sponse, sier Olsen.

FADDERRUNDE: Det vites ikke om Markus, Cecilie og Mahro vant fadderstyrets pris for beste kostyme under onsdagens pub til pub-runde. Engasjementet var det ingenting å si på.
Eirik Brekke