— Det var litt ekkelt og rart, egentlig, sier 17-åringen fra Byrkjelo i Gloppen.

Da terroristen gikk til angrep på Kafébygget på Utøya, reagerte Løtuft instinktivt med å løpe ut og finne et godt gjemmested.

— Jeg har spilt mange skytespill der man skal komme seg vekk og gjemme seg, sier han.

Chattet med Breivik

Han og en kamerat overlevde ved å søke tilflukt bak greinene på et stort tre. I halvannen time kunne de høre gjerningsmannens skudd og klirringen fra utstyret hans når han passerte like ved.

I ettertid har Løtuft innsett at han og Anders Behring Breivik har møtt hverandre før, gjennom dataspill på internett.

— Jeg har funnet ut at han har spilt på «World of Warcraft»-serveren Dunemaul. Der spilte vi sammen i to-tre timer.

En helt vanlig spillkveld for tre-fire år siden fikk med ett en uhyggelig side. Den fremtidige terroristen kalte seg Andrew Berwick, ga seg ut for å være fra Finland og ledet et guild (en spillklan) kalt Knights Templar.

Gjennom spillet og chatting fikk Fred Ove et godt inntrykk av den fremmede han var på oppdrag med.

Usynlig, stille, oversikt

— Det var kun spillet vi snakket om. Han virket ikke som en fyr som kunne gå amok og skyte ned ungdommer, for å si det mildt. Det virket som han brydde seg om klanmedlemmene, sier Fred Ove.

Det kom som et sjokk da han senere innså hvem han hadde spilt med.

— Jeg fikk en ekkel følelse av at jeg har spilt i to-tre timer sammen med han som har forsøkt å drepe meg.

Thor Mehammer (21), også han fra Sogn og Fjordane, husker hvordan han brukte det han hadde lært gjennom dataspillingen for å overleve.

— Spillingen ga meg hjelp til å håndtere situasjonen. Du tar til deg forskjellige læreregler som å være lite synlig, være stille, krype langs bakken, og, viktigst av alt, ha oversikt over omgivelsene og fienden. Kan du se fienden, kan han sikkert også se deg.

Mehammer er fra Florø, og er fylkessekretær for AUF i Sogn og Fjordane.

— Slike spill blir brukt til å trene militære. De må jo ha en funksjon, sier han.

«Martyrgave»

I avhør har Breivik forklart at han satte av ett år til å spille «World of Warcraft». Spillingen var hans «martyrgave» til seg selv, og fungerte samtidig som alibi når han isolerte seg for å planlegge terrorangrepet.

«Et briljant cover», kaller Breivik spillingen. Han brukte også mye tid på «Modern Warfare», et skytespill i førsteperson, der man ser hendelsene fra rollefigurens perspektiv.

Breivik selv sier i avhør at han foretrakk strategispill, men at han lærte mer av «Modern Warfare» enn å gå på skytebanen, fordi han kunne trene med ulike våpen og sikter.

— Jeg likte ikke «Modern Warfare» i det hele tatt. Jeg brukte det kun som et verktøy, sier Breivik i avhør.

- Gir ikke trening

Førsteamanuensis Faltin Karlsen forsker på dataspill på Norges Informasjonsteknologiske Høgskole. Han tror ikke spill kan fungere som trening for noen som var i en så ekstrem situasjon som den på Utøya.

— Jeg tror ikke det er noe som kan forberede en på en slik opplevelse. Det måtte vært militærtrening eller opplæring i å takle nødssituasjoner, men mange av ungdommene var jo for unge til å ha hatt førstegangstjeneste, påpeker han.

Han tror heller ikke dataspillene har fungert som trening for Breivik.

— «World of Warcraft» er ikke et førsteperson-spill der man får særlig trening i å sikte. Men heller ikke slike spill klarer å simulere opplevelsen av å holde et våpen. Man kjenner ikke tyngden og føler ikke rekylen, eller motorikken når man lader om. Det er heller ikke særlig naturtro å sikte ved hjelp av mus og tastatur. Skytetreningen Breivik fikk i pistolklubben han var medlem av, har nok vært mye viktigere, sier Karlsen.

Heller ikke Løtuft tror Breivik hadde særlig nytte av spillerfaringen sin under terrorangrepet.— Jeg vil påstå det er umulig å bruke erfaring fra spillene han spilte til en sånn handling, sier han.

Selv har skoleeleven brukt mindre tid foran dataskjermen etter at han kom hjem fra Utøya.

— Jeg er mer ute med venner. Når man sitter og tenker på folk man ikke får møte igjen, innser man at man må utnytte tiden man har med venner. Å komme hjem til foreldre, kjæreste og venner, det blir noe helt annet enn før.

SPILTE MED BREIVIK: Fred Ove Løtuft gjemte seg for Breiviks kuler på Utøya. Senere fant han ut at de hadde samarbeidet i nettspillet «World of Warcraft».
ØYSTEIN TORHEIM