En særdeles stygg voldtektssak i 2006, der en 13 år gammel jente ble overfalt på åpen gate i Frederik Meltzers gate på Nygård i Bergen, får endelig sitt rettslige etterspill i Bergen tingrett.

Den skyldige var prøveløslatt bare 22 dager i forveien. Han hadde sonet flere år etter et overgrep på et toalett på utested.

Ifølge tiltalen tok mannen tak rundt jentens hode og hals, og sa «nå er jeg nødt til å få deg til å holde kjeft» og «jeg er nødt til å drepe deg dersom du ikke holder kjeft». Han dyttet henne inn i noen bukser, og fortsatte mishandlingen og overgrepet til 13-åringen kom seg løs og løp fra stedet. Han klarte ikke å gjennomføre samleiet.

Tatt for en annen voldtekt

Gjerningsmannen ble ikke funnet, men under fire måneder senere ble en annen kvinne voldtatt i samme nabolag. Da ble 29-åringen pågrepet.I 2007 sa bistandsadvokat Odd Drevland til Bergens Tidende:

— Det familien synes er vanskeligst å leve med, er at det går en overgriper rundt i Bergen.

Jenten visste ikke at mannen allerede var tatt for en annen voldtekt.

For politiet koblet ikke de to sakene. Det gjorde de først da de fikk et DNA-treff i fjor på mannen som nå sitter i Bergen fengsel. Dermed tilsto han.

Kunne sluppet ut

Hadde ikke det skjedd, kunne tiltalte vært en fri mann allerede i oktober i år. Nå må han belage seg på to nye år med forvaring.

Dermed får Drevland og familien oppfylt sitt ønske fra fire år siden:

— Han er notorisk. Samfunnet bør forskånes mot slike personer, sier Drevland til bt.no i dag.

Han er notorisk. Samfunnet bør forskånes mot slike personer.

Bistandsadvokat Odd Drevland

Sterkt skadet

Hans klient er i dag 18 år og går på videregående skole.

— Hun er sterkt skadet. Hun sliter med både dagligliv og skolegang, men hun vil komme i retten. Det er greit å få lagt dette kapittelet bak seg, sier Drevland.

Advokaten antyder at kravet om oppreisning og erstatning vil havne et sted mellom 200.000 og 500.000 kroner totalt.

«Veldig alvorlig»

Saken er berammet til første uken i oktober, ironisk nok samme uken som forvaringen etter den andre voldtektssaken utløper.

— Det er fortsatt gjentakelsesfare, og vi krever to år til med forvaring, sier statsadvokat Arild Oma.

- To år ekstra høres lite ut?

— Hadde denne saken kommet opp isolert, hadde straffen blitt mye mer enn to år. Det er en veldig alvorlig sak på grunn av offerets alder. Dette er det vi kaller en overfallsvoldtekt på åpen gate, sier Oma.

Det ligger også i kortene at det kan bli aktuelt med å forlenge forvaringen utover 2013.

Selvkritikk

Politiet har tidligere tatt selvkritikk for at de ikke lyktes med å avsløre mannen tidligere.

Likhetstrekkene mellom sakene var mange. Før han forgrep seg mot 13-åringen, fortalte han henne om sin stakkarslige fortid. Det samme gjorde han da han voldtok kvinnen i Daniel Hansens gate.

— Vi må nå gå gjennom etterforskningen og se hvorfor vi ikke klarte dette, sa Jens Ekmann, politiførstebetjent ved volds- og sedelighetsavsnittet ved Hordaland politidistrikt, til bt.no i februar.

I dag kan ikke politiet svare på hva som ble resultatet av evalueringen. Ekmann er på ferie, og verken avhørsleder Bernt Raknes eller statsadvokat Arild Oma kjenner til en slik gjennomgang.

BISTANDSADVOKATEN: Odd Drevland kan komme til å kreve opp mot 500.000 kroner på vegne av den nå 18 år gamle jenten.
SILJE KATRINE ROBINSEN (arkiv)