— Jeg kommer til å være aktiv igjen, nesten like aktiv som før, sier Jarle Trå. Etter at han måtte berges ned fra 8000 meters høyde på Mount Everest, er det bare en bagatell som stopper han fra å være i full vigør igjen.

— Det som er borte, går det greit med – de sårene har grodd fint, sier Trå og viser frem hendene.

— Et lite bagatellsår på hælen hindrer meg i å gå i fjellet akkurat nå. Det gror sakte, og er nærmest som et lite gnagsår, sier han.

-Såret gjør at jeg ikke kan gå ordentlig med sko. Men om en måneds tid kan jeg trolig begynne å teste det ut, sier Trå.

Frostskadene han pådro seg da han skulle bestige Mount Everest alene, uten oksygen, førte til at fingrene på begge hendene måtte amputeres over første fingerledd. Også tærne måtte fjernes.

Vossingen er i full gang med å arrangere toppturer for fotturister med kondisen og opplevelsestrangen i behold, og i går kveld møtte han et fullsatt lokale på Bergen Turlag.

— Det er kjekt at dere ikke har avskrevet meg, sa Jarle Trå smilende da han innledet foredraget.

Økt interesse

Etter dramaet i Himalaya er det blitt stor interesse rundt turene han arrangerer.

-Jeg har fått flere henvendelser. Interessen har økt, og det er blitt stor oppmerksomhet rundt firmaet de siste månedene. Om det er blitt flere påmeldinger, vet jeg ikke helt sikkert før til våren. Det er på den tiden av året de fleste melder seg på.

Med storslåtte naturfotografier og stort engasjement presenterer han reisemålene for de fremmøtte. Blant annet Atlasfjellene, Europas høyeste fjell, Elbrus i Kaukasus, Kilimanjaro, Amazonas, Machu Picchu, Aconcagua -og Mount Everest Base Camp. Første tur går allerede i desember, til Kilimanjaro. Neste år er det elleve turer på programmet.

Flere av de fremmøtte har deltatt på disse turene, og nikker og ler etter hvert som de kjenner seg igjen i løypen.

— Vi som har vært med deg på tur, vet hvilken fantastisk inspirator du er. Kommer du til å bli med på turene fremover? spør en av de fremmøtte.

— Jeg har ikke betalt henne for å si dette altså, sier Trå og ler. Men foreløpig er det usikkert når han selv kan legge ut på tur.

Stor interesse

Under foredraget forteller han at de aller fleste turene passer for folk med normal, norsk turerfaring.

-Det er en fordel å ha gått litt tur før. Byfjellene er perfekt trening i så måte, sier han til de rundt tyve fremmøtte.

Trå utelukker ikke at han i fremtiden vil arrangere alpine turer, som er mer krevende.

-Det kan fort skje at jeg setter opp en slik tur. I så fall vil det være spesielt viktig å leie inn lokale guider.

— Kan ikke sammenlignes

Halvor Røyset (60) fra Bergen var med Trå på tur i Peru i fjor. Nå kan han tenke seg å dra på tur til Kilimanjaro-fjellet.

-Vi var jo litt bekymret for hvordan det skulle gå med Jarle tidligere i år. Det er godt å ha han tilbake -han er en fantastisk turleder, sier han.

— Hva slags sikkerhetsopplegg er det på turene?

-Det er forskjellig fra tur til tur, men det ligger et stort arbeid rundt akkurat det i alle oppleggene. Trafikksikkerhet er viktig, og det er lokale guider med på alle turene.

— Hva er forskjellen på disse turene og de du selv har lagt ut på i Himalaya?

-Man kan ikke sammenligne et fjell i Himalaya med Kilimanjaro. Turene jeg arrangerer, kan de fleste være med på. Everest-turen er for eksempel til en base camp som ligger nesten 4000 meter lenger nede enn toppen. Det kan ikke sammenlignes med å klatre opp fjellet, sier Trå.

Han er tilbakeholden med å fortelle om hvordan han har opplevd tiden i Norge etter han kom hjem fra Himalaya.

— Her i kveld er det turene jeg arrangerer som er i fokus, begrunner han det med.

Synspunkter på saken? Si din mening her.