MAREN NÆSS OLSEN

Ole Irgens, som er japansk konsul i Bergen, har det norske og japanske flagget på snippen, og er begeistret over det litt spesielle skipsbesøket i Bergen denne uken.

— Det har aldri skjedd før, og kommer kanskje aldri til å skje igjen at et japansk kystvaktskip kommer til Bergen, forteller han.

«Kojima» er på jordomseiling, og har bare fem stopp på den 97 dager lange ferden rundt kloden. At ett av dem ble Bergen, skyldes hundreårsmarkeringen. Japan var nemlig ett av de første nasjonene som anerkjente Norge som selvstendig stat, og det må selvsagt feires.

Har havet felles

Vel om bord på båten får journalist og fotograf servert te, mens kaptein Yoshihiro Umeda forklarer hvorfor båten er i Norge.

— Jeg håper at besøket kan bidra til å styrke båndene mellom våre to land. Vi har vært opptatt av å ha god kontakt med den norske kystvakten, Norge og Japan har jo havet til felles, forteller han.

Kapteinen, hans 42 kadetter og resten av besetningen kom til Bergen mandag, og holdt fest til ære for jubilanten Norge tidligere i uken.

— Og så har vi fått tid til å være turister, sier den smilende kapteinen.

— Bergen er en nydelig by, og det gjorde inntrykk hvor nøye folk er med å følge trafikkreglene. Både biler og folk stopper opp når de skal!

Videre kan kapteinen fortelle at Japan er litt mindre enn Norge, men har 25 ganger flere innbyggere.

Vil feire 101-årsjubileet

En gang i året tar båten «Kojima» turen rundt jorden, som en del av utdanningen til den japanske kystvaktens kadetter. Men vanligvis stanser hun i London, ikke Bergen.

Det mener kadett Hiroki Kawamoto at det bør gjøres noe med.

— Det har vært veldig kjekt å være i Bergen, så jeg håper at båten kan komme tilbake hit, for eksempel for å feire Norges 101-årsjubileum, sier han.

I 17-tiden i går forlot «Kojima» Bergen, med kurs for Pireus i Hellas.