Universitetet i Bergen har gjennom en årrekke hatt et samarbeid med det japanske universitetet i Hokkaido for å bygge opp sin kompetanse på havbunnsseismologi.

I 1999 kjøpte UiB fem havbunnsseismometre, tilsynelatende av det japanske universitetet, for 20 millioner yen, som tilsvarer over én million kroner.

Men ifølge TMCnet.com ble den ledende japanske seismologen Hideki Shimamura (64) arrestert onsdag, mistenkt for å solgt utstyret uten autorisasjon, og for å ha puttet pengene i egen lomme. Den nå pensjonerte forskeren bedyrer sin uskyld i saken.

Leder for Institutt for Geovitenskap ved UiB, Olav Eldholm, synes ikke at saken er så enkel som anklagene vil ha det til.

— Dette er en sannhet med modifikasjoner. Vi har ingen anledning til å dømme i denne saken, og har heller ikke all informasjon. Per dags dato føler vi oss ikke svindlet. Vi har gjennomgått alle våre dokumenter, og gjort dem tilgjengelige for våre japanske partnere. De har gitt oss tilbakemeldinger på at det ikke har skjedd noe kritikkverdig ved Universitetet i Bergen. Dette regner vi som en intern japansk sak, sier Eldholm til bt.no.

Men han innser at saken kan få følger for universitetet.

— Dette kan føre til at opphavsretten til våre instrumenter kan diskuteres juridisk. Men vi samarbeider godt med våre japanske partnere, og det er ikke blitt rettet noen krav mot oss foreløpig, sier Eldholm.