TRULS SYNNESTVEDT

Spørsmålet er, kan turister føle seg «welcome» i Bergen i januar? I en monsunperiode som får byen til å se ut som et svømmebasseng, med stormkast som stenger broer og sender solide naust på sjøen.

Eller rettere sagt, finnes det i de hele tatt turister å ønske velkommen til Bergen i januar?

Søndag formiddag tok vi på oss overlevingsdrakt og svømmeføtter, utstyrte oss med nødproviant og varslet om hvor vi gikk — og la deretter ut i Bergen sentrum, på jakt etter januarturistene.

For å ønske dem velkommen til regnbyen Bergen.

«Sunday closed»

Klokken er ca. 11 og på Torgallmenningen befinner det seg bare ett eneste menneske. En mann. Han sitter mutters alene på en steinbenk og blir våt i ræven.

Kanskje en turist som studerer allmenningens arkitektur, dette. Velkommen, velkommen!

Men, nei, dette er Geir Ove Blomberg, født i Arna og bosatt på Stord. Denne helgen besøker han sønnen på Flatøy i Meland og har bare tatt seg en formiddagstur for å lufte vetet og se litt på gamlebyen.

Turist light, i beste fall. Vi må lete videre.

I forbifarten ser vi at Turistinformasjonen på Vågsallmenningen er stengt. På døren står det «Open Monday - Saturday 9.00 am - 4.00 pm (sunday closed)».

Heller ingen turister som rister i døren og vil inn til freskoen. Ingen å ønske velkommen her.

Tynt på Fløibanen

Derfor bruker vi Kjøttbasaren som peilepunkt for å vade oss frem til Fløibanen. Der må det da være en turist vi kan si velkommen til - og samtidig få vite noe om hvorfor man kommer langveisfra til Bergen i januar.

Men, nei, igjen. Billettør og vognfører Heidi Alves har ikke mange turister å by på. Her har visst vært en og annen i løpet av uken, men ingen med fremmed tungemål hittil i dag. Bare pappaer og mammaer med lass med stabbende oljehyrer.

— En og annen engelskmann og tysker ser vi, og noen japanere, men det er langt mellom turistene nå om dagen, bekrefter Heidi i billettluken.

Men ikke før har hun sagt det så kommer fire lystige unge damer med banen ned fra Fløyen. Vi bråbremser dem med vårt spørsmål:

— Kan vi si velkommen til Bergen?

Å, glade Bergen, jammen santen, innertier, jentene er fra Molde, Kristiansand, Oslo og Voss. Godkjent som turister på flekken.

— Vi fire gikk på folkehøyskole sammen på Toten, nå er de tre andre i Bergen og besøker meg, for jeg studerer her, forteller vossataus Ellen Hauge Viik (20).

Lørdag var det shopping og full fest, nå er de på vei til kafé for å tørke opp etter dusjen på Fløyen.

Ingen av Ellens helgegjester har vært i Bergen før. Hva synes de?

— Vått! Bløtt! De korer hverandre, og vi skjønner hva de mener. Velkommen likevel.

Med Bryggen i blikket

Men vi jakter fremdeles på de vaskeekte turistene, de med kart i hånden, fotoapparat på magen og Bryggen i blikket.

Derfor plasker vi nedover mot Vågen, som en søkkvåt Hetland-figur, for å finne «the real thing», en turist med røtter utenfor landets grenser.

Men også her er det bare vasstrukne innfødte å se, alle med sydvesten rutinert vendt mot vinden.

På Bryggens Museum forteller Linda Belseth at det ikke har vært turister innom i dag. Ikke dagen før heller, for den saks skyld.

Men, ops, utenfor Bellgården møter vi en mann og en kvinne som kikker på bryggefasaden på turistmanér, gjennom våte brilleglass.

— Jo da, fra Oslo, bekrefter de, Ida Hvoslef (50) og Torfinn Solgård (60). Men i Bergen i familiesammenheng, ikke først og fremst som turister.

— Men akkurat nå har vi tatt en tur i gatene rundt Bryggen, et fantastisk område, samstemmer de.

Nærmere Turisten kom vi ikke, men velkommen skal de være. Sant?

NESTEN-TURIST: Geir Arne Blomberg, født i Arna, men bosatt på Stord, nyter formiddagsstillheten i Bergen sentrum fra en klissvåt benk på Torgallmenningen.
UTEN TURISTER: Søndagsstemning på Bryggen - uten turister.
<b>NESTEN-TURISTER:</b> På besøk i Bergen i familiesammenheng, benytter Oslo-paret Ida Hvoslef og Torfinn Solgård anledningen til en våt sightseeing på Bryggen.<p/>
NESTEN-TURISTER: På venninnebesøk i Bergen hadde denne jentegjengen tatt seg en tur på Fløyen i går. Fra venstre Kristin Orvik (20, Molde), Ellen Hauge Viik (20, Voss), Linda Belseth (20, Oslo) og Jeanette Hansen (20, Oslo). <br/>Foto: ODDLEIV APNESETH