18 år gamle Holen ble først innlagt og stabilisert på Førde sentralsjukehus. Omtrent syv timer senere ble hun fraktet til Haukeland universitetssjukehus i luftambulanse med kritiske skader.

Ulykken skjedde 17.15 fredag kveld ved Hella i Sogn og Fjordane.

To jevnaldrende gutter som også satt i bilen, kom seg ut ved egen hjelp. Janne Holen var derimot fanget, og ble reddet av en mann som hoppet i sjøen for å hente henne opp.

Våknet fra respirator

På Haukeland ble Janne Holen umiddelbart lagt i respirator. I 14-tiden på lørdag kom hun til bevissthet, og på søndag var hun oppe og gikk. Familien beskriver det hele som et mirakel.

— Det er helt fantastisk. Hun er på beina og har pusset sine egne tenner, forteller Rune Målsnes, som er Holens fadder og venn av familien.

På vegne av familien, ønsker han å takke for all støtten de har fått.

— Vi har kontakt med Janne, og hun har helt utrolig fremgang. Det ser ut som dette skal gå bra. På vegne av familien ønsker vi å takke for all støtten, alle som hjalp til og for alle de gode tankene. Folk har gjort en fantastisk innsats, sier Målsnes.

Var livløs

BT snakket fredag kveld med kameratgjengen som reddet kvinnen.

— Hun var livløs da de fikk henne opp, forteller Bjarte Breilid.

Han og tre venner satt i den siste bilen som kom om bord før bommen gikk ned på Hella Kai. Ulykken skjedde like før fergen skulle gå fra kai.

— Så hørte vi et dunk. Jeg trodde det var fergelemmen som gikk opp, men den lå fortsatt nede, sier Breilid.

To av fergemannskapene løp til, og vennene skjønte at noe hadde skjedd.

LETTERE SKADET: 18-åringen fikk hjerte/lunge-redning etter at bilen hun satt i havnet i sjøen. Det snødde tett og var glatt på fergekaien.
Robert Jan Leerink

— Så dem svømme rundt

De fire gikk ut av bilen og så ned i sjøen på siden av fergen.

— Vi så to karer som svømte rundt. Vi spurte dem hvor mange de var, så svarte de at de var tre stykker, sier Breilid.

Mens vennene og andre kastet livbøyer og redningsvester ned i sjøen, fikk de en stige ned i vannet. En av kameratene tok av seg jakke og sko og gikk ned.

— Han så at det var en person under vann. Han prøvde å svømme ned, men måtte avbryte og komme opp igjen for å hente luft.

- Fikk tak i armen hennes

I mellomtiden fløt kvinnen lenger opp. Breilid anslår hun var cirka tre og en halv meter under vannflaten da kameraten dykket ned etter henne igjen.

— Han fikk tak i armene hennes og dro henne opp. Vi fikk henne opp på fergelemmen og startet livredding, sier Breilid.

Reddet av umiddelbar hjelp

Målsnes trekker frem den gode førstehjelpen som en viktig forklaring på hvorfor det gikk så godt.

— Hun fikk hjerte-lunge-redning hele veien, først av de som berget henne og etterpå helt frem til sykehuset. Ifølge legene var det helt avgjørende, sier Målsnes.

Det bekrefter også seksjonsoverlege Guttorm Brattebø, som forklarer at oksygen-mangel er det farligste ved drukning.

Kaldt vann hjalp

— Det er vanskelig å svare på hvor lenge man kan ligge under vann og overleve. Men i tilfellene hvor folk har ligget lenge og overlevd, så har det gjerne hatt en sammenheng med at vannet er kaldt. I kaldt vann bruker kroppen mindre oksygen, sier Brattebø.

— Livreddende førstehjelp er det som betyr mest. De som hjalp henne på land har gjort en flott innsats. De tenner det beste utgangspunktet for et godt resultat, sier Brattebø.