45 år gamle Janne Cirotzki sovnet stille inn søndag morgen på Lærdal sykehus med sine nærmeste rundt seg. Det skriver Sogn Avis i dag.

BT fortalte på juleaften i fjor om Cirotzkis uhelbredelige brystkreft og lokalsamfunnets pengeinnsamling til den dyre medisinen Kadcyla, som skulle forlenge livet hennes.

Medisinen var for dyr for Norge, men frivillige i Lærdal satte i gang en innsamlingsaksjon og lille juleaften hadde de innsamlede midlene passert én million kroner.

— Ingen hadde trodd det. Det er helt fantastisk at det går an å samle inn en million til helsen min. Det finnes ikke ord for å beskrive det, sa hun til BT den gangen.

Første i Norge

I oktober vedtok helsevesenet at Kadcyla ikke skal være tilgjengelig for pasienter gjennom den offentlige helsetjenesten, ifølge Sogn Avis. Men kronerullingen i Lærdal gjorde det likevel mulig.

Like over nyttår reise Cirotzki sammen med ektemannen Leif Inge Fossen til Aleris kreftsenter i Oslo for å starte behandlingen med Kadcyla.

SAMLET INN: Denne aksjonsgruppa sto bak innsamlingen. Frå venstre Rolf Jerving, Lars Øyving Vikesland, Bente Øien Hauge og Odd Helge Brugrand.
Hanne Stedje, Sogn Avis

— Janne var faktisk den første i Norge som fikk den medisinen som vanlig behandling. De satte i gang behandling og de tre neste ukene gikk fantastisk. Det var ingen bivirkninger, og Janne var veldig positiv. Det var vi alle, sier Fossen til avisen.

Kreftcellene muterte

Fossen forteller at legene var godt fornøyde med utviklingen, før konen plutselig for to uker siden fikk store smerter og måtte legges inn ved Lærdal sjukehus.

Prøver og bilder ble tatt og sendt til kreftklinikken i Oslo, der legene slo fast at kreftcellene hadde mutert til en annen form enn de opprinnelig hadde.

— Det var ikke noe de hadde sett for seg i det hele tatt, og jeg har fått vite at dette skjer for en særs liten prosentdel av de pasientene som har denne brystkreftformen her til lands. Så når kreften med ett fikk andre egenskaper, virket ikke medisinen slik den skulle, forteller Fossen til Sogn Avis.

- Takknemlig

Fossen understreker at både Cirotzki var og familien er svært takknemlig for all støtte i kampen mot kreften.

— Selv om det ikke gikk slik både Janne og vi andre så gjerne ville, er jeg dypt takknemlig overfor alle som har stilt opp og bidratt til at Janne skulle få Kadcyla. Uten denne medisinen hadde jeg stått her nå som en veldig bitter mann med visshet om at noe kunne vært gjort annerledes, at vi kunne prøvd mer. Nå vet jeg i alle fall at alt som er mulig å gjøre, er gjort, avslutter han.