Året er 2005 og Jan Hasselberg (58) drar fra Bergen på ferietur til Papua Ny-Guinea. Ikke visste han at dette skulle bli starten på en fascinerende reise, både for ham selv, men også for befolkningen i den lille landsbyen Tufi.

De lange sorte fjærene er fra haner og viser at jeg tilhører en ledende klan

Takknemlig høvding

For i dag, åtte år og til sammen fem eksotiske turer senere, har læreren ved Hop ungdomsskole i Bergen blitt æreshøvding i Papua Ny-Guinea.

— Det er selvfølgelig spesielt, men også veldig hyggelig. Det viser at de setter pris på jobben jeg har gjort, forteller Hasselberg.

Ungdomsskolelæreren har nemlig laget boken «Beautiful Tufi» om landsbyen. Fordelt på 400 sider med tekst og bilder kan man lese Tufi-folkets egne fortellinger om stedet, og alle fotografiene er tatt av Hasselberg selv.

FRODIG: En av byene ved Tufi-fjordene i Papua Ny-Guinea. - Jeg har vært i området i ni år og kjenner folket godt, forteller Hasselberg.
Privat

I takknemlighetens ånd syntes folket i Tufi at det var på sin plass å utnevne ham til æreshøvding.

— Det er jeg selvfølgelig veldig glad for, sier Hasselberg.

Det var Fanaposten som først skrev om den utrolige historien. Til vanlig underviser æreshøvdingen i engelsk, samfunnsfag og musikk ved Hop ungdomsskole. Opprinnelig kommer Hasselberg fra Sverige, men har bodd i Bergen i 35 år.

— Papua Ny-Guinea er et av de mest eksotiske landene når det gjelder spennende kulturer. I tillegg er naturen fantastisk! Jeg var heldig som traff på Tufi allerede første gangen jeg var der. Selv om jeg har reist til andre steder, så har jeg alltid dratt tilbake til området, forteller ungdomskolelæreren.

Ni måneder på tur

At han først havnet på ferietur vest i Stillehavet, skyldes rett og slett at både foreldrene og søstrene bor i Australia.

Totalt har han tilbrakt rundt ni måneder i Papua Ny-Guinea og alle de tre søstrene var til stede under seremonien som gjorde Hasselberg til æreshøvding.

— Jeg hadde min egen kano da jeg var der et halvt år for å samle inn stoff. I begynnelsen beveget jeg meg langt utover den gjeldende infrastrukturen. Jeg har gått i skogene og besøkt landsbyer. Men det er en liten resort i området som gjør det enklere å komme i kontakt med lokalbefolkningen, forteller Hasselberg.

I VANNET: Jan Hasselberg padler i kanoen sin i Papua Ny-Guinea. Den kostet ham 300 kroner. - Jeg fikk den billig, men dette er svært mye penger for dem. Alle var enige i at prisen var mer enn bra nok, sier Hasselberg.
Privat

I Papua Ny-Guinea snakkes det over 850 ulike språk. Bare i Tufi har de seks av dem. Godt var det da at befolkningen også behersket engelsk.

— Så jeg klarte meg bra, og derfor kunne også mange forstå det jeg har skrevet. De lærer faktisk engelsk på skolen fra tredje klasse, sier Hasselberg.

- Har du fått med deg æresdrakten hjem?

— Nei, hodeplagget med alle fjærene fikk jeg ikke lov å ta med meg ut av landet. De lange sorte fjærene er fra haner og viser at jeg tilhører en ledende klan. De store oransje fjærene er også veldig verdifulle for dem i klanen å ta vare på.