— Vi oppdaget at noen lyste i elven like over midnatt natt til søndag, så vi tilkalte politiet. Da vi nærmet oss, stakk de til skogs, forteller fiskeoppsynsmann Hartvig Haugen.

Det ble begynnelsen på timer i myrlendt skogsterreng langs elven som ligger i Hålandsdalen i Fusa kommune, men Haugen vil ikke si navnet.

Spanet i flere uker

— Dette er en veldig spesiell storørretstammen, kanskje det var denne stammen som først etablerte seg her etter at isen trakk seg tilbake for mange tusen år siden. Denne type fangst ser vi svært alvorlig på, dette er miljøkriminalitet, sier Haugen som er engasjert av Hålandsdalen grunneigarlag for å ha oppsyn med elven.

Han har spanet etter ulovlige fiskere flere netter siden slutten av august etter at han fikk tips om at det ble lyst i elven. Natt til søndag lyktes han endelig med å spotte dem.

Spiddet fisk

Da Haugen og de to politimennene kom frem til elvebredden, fant de to ørreter på tre kilo. En tredje på over tre kilo lå på bakken bak bilen deres. Alle med stikkskader.

Men mennene var søkk borte. Haugen og politipatruljen lette og lette, og først i firetiden på morgenen kapitulerte de våtdraktskledde. Som fire stykk kong Neptun kom de tuslende ned til veien. I hendene: lystregafler med åtte tinder.

— Det de fire gjorde, er ikke fiske, men ren nedslakting. Oppsynsmannen har jobbet lenge med saken, og vi er svært takknemlige for at vi fikk avsluttet dette nå, sier leder av grunneigarlaget, Geir Inge Rennesvik.

- For spenningens skyld

— De var ydmyke, beklaget det de hadde gjort, og sa at de ikke var klar over hvor alvorlig dette var. De sa at de gjorde det for spenningens skyld, forteller politibetjent Anders Opsal ved Fusa og Tysnes lensmannskontor.

De fire bergenserne i 20–30-årene er fridykkere, og har ifølge Opsal drevet mye med dette i sjø, men aldri i ferskvann. Det ble kanskje litt mer spennende enn de hadde tenkt, sier politibetjenten som ikke skjønner hvorfor de stakk av hvis de virkelig ikke skjønte at de gjorde noe ulovlig.

Kjørte tilbake til Bergen

- Hvordan vurderer politiet det de har gjort?

— Dette er en form for faunakriminalitet som vi ser alvorlig på. Vi håper det har en god effekt at de blir tatt.

- Hva skjer med dem nå?

— Vi skriver anmeldelse på dem, så skal vi på ett eller annet tidspunkt avhøre dem. Fiskeutstyret ble beslaglagt, men de fikk kjøre tilbake til Bergen. De kan vente bøter.

Fredet nesten halve året

Bestanden av storørret har utviklet seg de senere årene, ifølge leder av grunneigarlaget, Geir Inge Rennesvik. I elven er det visse soner som er åpne for fiske tidlig på året for alle som løser fiskekort. Men fra første august og ut året er elven fredet for all fiske. Ørretene kan bli opp mot 10 kilo, ifølge oppsynsmann Haugen.

— Lysing og stikking er forbudt i henhold til lov om lakse- og innlandsfiske er denne type fangst - uansett tidspunkt og hvor man er. Er det sport, skryting - at de får en stor fisk eller klarer å lure fiskeoppsynet? Jeg vet ikke, sukker oppsynsmannen som har vært ute for en lignende jakt et annet sted i kommunen. Da tok han hånd om en som skjøt med pil og bue.

— Han sa han trente, men jeg skjønner ikke hvorfor han skulle gjøre det ned i en lakseelv.

SLENGTE FRA SEG: Ved elvebredden lå to ørreter festet til pinner, en tredje lå bak bilen til tyvfiskerne.
Hartvig Haugen
LYSTREGAFLER: Det var ikke akkurat vanlig fiskeutstyr som ble brukt på storørreten i et ferskvann i Fusa.
Hartvig Haugen