Seks båter som hadde rekt på land var synet som møtte båthavneier Helge Ådland i går. Fem av båtene manglet påhengsmotor. Motorene er blitt klippet av og båtene gitt et spark ut i fjorden. To andre båtmotorer var også forsøkt stjålet i samme båthavn.

— Idyllen er brutt! Det er rett og slett for jævlig, men det kan du vel ikke skrive, sier en oppgitt eier av båthavnen, Helge Ådland.

Mobile vinningskriminelle

  • Det er veldig lik fremgangsmåte som ble benyttet tidligere da noen polakker stjal påhengsmotorer i området, sier politioverbetjent Lars Erik Dalland.

Polakkene ble arrestert i Gulen i fjor høst sitter fortsatt i varetekt. De ble dømt i tingretten og venter på at ankesaken skal komme opp i lagmannsretten.

Politiet har igangsatt overvåking og andre spesielle tiltak i etterforskningen for å avsløre tyvene. Med på laget har de MVK Hordaland, den nye enheten for etterforskning av mobile vinningskriminelle i Hordaland politidistrikt.

Vanskelig å finne

Ådland var litt bekymret da tyver herjet i området i fjor, men regnet ikke med at noen ville finne båthavnen på Ådland ved Holmefjord, som ligger godt skjermet fra offentlig vei. I tillegg er veien frem veldig kronglete.

— De må ha gjort grundig research, sier Ådland, som nå vil vurdere ulike sikkerhetstiltak sammen med de andre båteierne.

Han forteller om naboer som har observert en liten lys bil med utenlandske skilter mandag kveld.

— For å få med seg disse påhengsmotorene må de ha hatt stor bil, så dette var nok de som var på rekognoseringen, sier han.

Tunge løft

De åtte påhengsmotorene var i størrelser fra 9,9 til 150 hk. De fleste av dem var låst og låsen er blitt klippet av.

Den største av motorene veier 225 kg.

— De har trengt litt løftekapasitet og et kjøretøy av en viss størrelse for å få med seg åtte motorer, sier Dalland.

Politiet ønsker også tips fra publikum som har observert litt større biler i området Fusa natt til i går den 14. september.

Distriktet mest utsatt

Politiførstebetjent Jetmund Bjørdal i MVK Hordaland ber folk ta en hyttetur og sjekke at båten er i orden. Folk er mindre på hyttene sine nå på tampen av sommersesongen og dette utnytter de omreisende bandene. Små, skjermete steder i distriktet er også mer utsatt enn bynære båthavner, mener politiet.

— Store bynære båthavner har ofte godt vakthold og sikring, men på private, bortgjemte steder får de jobbe mer uforstyrret, sier Bjørdal.

Polakkene som ble tatt i fjor hadde også GPS i bilen, der de plottet inn stedene de skulle til.

— De hadde gjerne kjørt på rekognosering først og så plottet de det inn på GPS'en før de tok en runde, sier Bjørdal.

Ber folk være på vakt

Bjørdal oppfordrer folk til å sjekke båtene sine og være våken for fremmede biler og utlendinger eller andre som ikke pleier å være i området, men som bare stikker innom, fisker litt, eller kanskje fotografert stedet.

— Avisbud og andre som er ute nattestid kan legge merke til ting andre ikke får med seg. Det er viktig at alle slike observasjoner blir meldt til det lokale politiet så raskt som mulig, sier han.

Tips til Fusa og Tysnes Lensmannskontor kan ringes inn på tlf. 56 58 20 00.