— Vi vet foreløpig lite om kvem som kan ha gjort dette, men er selvsagt i gang med å finne ut hvem som kan stå bak, sier kommunikasjonsrådgiver Bente Klæstad i Politiets data- og materielltjeneste til bt.no torsdag kveld.

Hun regnet da med at alle operasjonssentraler ville være tilbake i normal drift i løpet av kvelden.

Deler av politiets datanettverk var torsdag infisert av virus. Viruset ble oppdaget tidlig på morgenen, og beredskap ble satt verk. Også Politidirektoratet var rammet av problemene.

112 fungerte

Ifølge Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) klarte politiet å løse sine oppgaver som normalt og politiets beredskap var ikke påvirket av virusangrepet. Nødnummer 112 fungerte og publikumshenvendelser ble håndtert på vanlig måte.

Virusangrepet skapte imidlertid forsinkelser i politinettet, og politidistriktene hadde redusert tilgang til flere programmer mens virusprogrammene kjørte.

— Politiets IT-systemer er fullt operative. Viruset har imidlertid angrepet enkelte PC’er i nettet, og disse må renses for virus før tilgang til IT-systemene er normalisert. Dette kan skape noe forsinkelser i politinettet, skrev PDMT i en pressemelding torsdag formiddag.

Fikk ikke jobbet

I Bergen hadde ikke poliets operasjonssentral noen problemer, men tyveriavsnittet ble lammet noen timer fra morgenen av.

Politioverbetjent Siri Doksæter ved Bergen sentrum politistasjon forteller at dataproblemene på tyveri- brannavsnittet løste seg i 10.30-tiden. Da hadde systemet vært nede siden politiet startet arbeidsdagen klokken 07.30.

— Vi har merket problemene kraftig. Vi fikk ikke oppdatert oss på hva som hadde skjedd det siste døgnet, og kunne heller ikke jobbe i sakene, sier Doksæter.

Hun understreker at de måtte ha funnet nødløsninger dersom problemene hadde vedvart.

— Vi var heldige siden det ikke var noen presserende saker som ventet, sier Doksæter.