GARD STEIRO

JON TUFTO

Den 32 år gamle kvinnen forsvant fra hjemmet i Lerkevegen på Søfteland den 5. mai. De pårørende har hele tiden ment at Frantzen har vært utsatt for en kriminell handling, og kritiserte i sommer politiet for ikke å ta saken alvorlig.

— Saken har hatt status som en vanlig forsvinning. Etter en helhetsvurdering har vi kommet frem til at den nå skal etterforskes som et mulig drap med ukjent gjerningsmann, sier lensmannen i Os, Rasmus Dalen.

Følte seg truet

Trine Frantzen er rusmisbruker og har mange kjente i narkotikamiljøet i Bergen og på Os. Ifølge familien skal hun ha gitt uttrykk for frykt like før hun forsvant. En navngitt person skal ha truet henne på livet. Dette er en opplysning politiet ikke ønsker å kommentere.

— Jeg vil ikke gå inn på detaljer i etterforskningen. Vi holder alle muligheter åpne, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold. I samråd med politimester Vidar Refvik besluttet han den 10. august å iverksette drapsetterforskning.

— Det har gått såpass lang tid uten at vi har hørt livstegn at det vi må snu bunken og starte på nytt med blanke ark.

Etter det BT erfarer har politiet allerede avhørt personen som skal ha truet Frantzen. Vedkommende har status som vitne.

— Vi har ingen mistenkte, sier Rasmus Dalen til bt.no

Dør-til-dør

Åtte etterforskere fra Os, Fana og Sentrum politistasjon skal de neste ukene forsøke å løse forsvinningsgåten. De står overfor en formidabel oppgave.

— Vi holder alle dører åpne. Det viktigste er å finne den savnede. Vi kan ikke utelukke at hun fortsatt er i live, sier Dalen.

— Er det indikasjoner på at hun har vært utsatt for en kriminell handling?

— Det er ikke kommet inn nye opplysninger som peker i noen spesiell retning. Vi vil nå gå gjennom alle opplysninger på nytt.

I går foretok politiet en rundspørring i Frantzens nabolag. Mandag vil de kalle inn vitner til nye avhør.

— Det gjelder både omgangskretsen hennes og personer som har observert henne i dagene rundt forsvinningen.

Kriminalteknikere skal også undersøke Frantzens bolig på Søfteland. Huset er nå avstengt og plombert.

Usikre observasjoner

Sent på kvelden den 5. mai ringte Trine Frantzen til et familiemedlem. Det er det siste sikre livstegnet fra henne. Hun mottok en trygdeutbetaling i slutten av mai. Disse pengene står fortsatt på konto.

Flere uavhengige vitner hevder imidlertid å ha sett 32-åringen i perioden 5. til 11. mai.

— Hun skal blant annet være observert langs E39 og ulike steder i Os, Bergen og på Nesttun. Et vitne mener å ha sett henne på Søfteland den 11. juli, sier Rasmus Dalen.

Politiet er usikre på om det faktisk er den savnede som er sett. Etter at de etterlyste Frantzen med navn og bilde i mediene, meldte det seg vitner fra hele landet.

— Vi har blant annet fått tips om at hun er sett i Oslo og Trondheim i sommer. Enkelte av disse opplysningene har vist seg å være uriktige.

Politiet ber nå alle som har opplysninger om saken å melde seg snarest.

— Selv om det kan virke lite og betydningsløst, må de ta kontakt. Det kan være biten vi mang-ler i puslespillet.

SEFO

Politiet vil ikke gå med på at det var galt ikke å innlede drapsetterforskning allerede da Frant-zen ble meldt savnet den 17. mai.

Riksadvokaten har i et rundskriv gitt politiet klare føringer om å etterforske savnetmeldinger grundig. Man skal ikke utelukke at det kan ligge kriminelle handlinger bak en forsvinning. Trine Frantzens familie anmeldte i juli Os lensmannskontor til SEFO for tjenesteforsømmelse. De pårørende mente saken ble nedprioritert fordi Frantzen var rusmisbruker.

— SEFOs etterforskning har ikke hatt innvirkning på vår avgjørelse om å gi saken en annen status, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold.

Ifølge Beate Blom, leder for SEFO i Hordaland, er de i ferd med å avslutte vurderingen av politiets arbeid.

— Vi vil oversende vår innstilling til statsadvokaten i løpet av noen dager, sier Blom.

SAVNET: Trine Frantzen (32) er 154 cm høy og slank. Hun har mørkeblondt hår, krøllet og skulderlangt hår.
Politiet