— Vi er på jakt etter opplegg for aspiranter i en av de store bedriftene, forteller studentene Kristian Jørgensen og Edvard Hoem. De to studerer økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Bergen. Med diverse brosjyrer i hånden vandrer de fra stand til stand, spør og graver. De tar bachelor-graden til våren og vil gjerne alt nå orientere seg på jobbmarkedet.

Mange muligheter

Denne gang er de heldige. Hydro i Bergen søker 29 personer til ulike trainee-program i år. Her er muligheter både innen teknologi og finans. De som tas opp, får prøve seg i ulike jobber i Norge og utlandet. Produksjonsteknolog Thorvald Jakobsen oppfordrer dem til å søke. Noen jobb kan han likevel ikke love. Han vet det er mange unge som går og håper på en fremtid i Norsk Hydro.

— For oss er det viktig å være synlig for studentene. Gjennom sommerjobber, masteroppgaver og trainee-opplegg gjør vi oss kjent med aktuelle kandidater, sier Jakobsen. 50 personer ansatte Hydro i Bergen i fjor. Mange av dem er plukket i utlandet. Norge utdanner ikke nok fagfolk med kompetanse i realfag til å fylle fremtidens jobber.

Statoil, Statkraft, BKK, Telenor, Nera, Rogalandsforskning, Schlumberger og Conoco Phillips var blant bedriftene som presenterte seg i Realfagbygget i går. Det er studentorganisasjonen IAESTE som arrangerer jobbmessen.

Personlig kontakt

— Jeg tror både næringslivet og studentene er fornøyd med opplegget. Møtesteder som dette er ikke minst viktig fordi det skapes personlig kontakt, sier Lars Harald Hareide i IAESTE, en av de ansvarlige for næringslivsdagen.

I går hadde organisasjonen internasjonale sommerjobber å tilby. Også det trakk studenter. Selv studerer Lars Harald samfunnsøkonomi, og gjør arbeidet med jobbmessen ulønnet i fritiden.

— Denne jobbmessen er så god at vi må lage flere, sier Anette Strømme. Hun studerer biologi på femte året og går selv rundt for å orientere seg om fremtidige jobbtilbud. Hun merker seg imidlertid at det først og fremst er realfagstudenter som har noe å hente. Her er få tilbud til henne og medstudentene. Derfor vil hun prøve å få med seg noen og arrangere en jobbmesse for biologiske bedrifter.