De brysomme kremmerne har den siste uken operert ved bensinstasjoner og kjøpesentre i Hordaland. Senest klokken 14.30 i ettermiddag forsøkte de å selge juggelvarer til en mann ved Shell Select i Knarvik.

— Disse selgerne har en svært aggressiv fremferd. De trykker varene på folk, og så skal de ha penger eller en mobiltelefon tilbake. Folk opplever det veldig ubehagelig, sier politioverbetjent Helge Laastad i Fana.

Nå ønsker politiet opplysninger fra folk som er blitt utsatt for de innpåslitne ”gull”-selgerne.

3000 og mobilen

Politiet i Fana og Lindås har fått inn en rekke meldinger de siste dagene. Tirsdag ble en 14 år gammel gutt bedt om å betale 3000 kroner og mobiltelefonen sin i bytte mot en gullring. Dette skjedde på Esso-stasjonen i Fanaveien.

— En kvinne kom og dyttet ringen inn i hånden hans. Deretter brettet hun ut armbånd og smykker som hun ville selge ham, forteller Laastad.

Samme dagen ble en tenåringsgutt loppet for 1000 kroner som han nettopp hadde tatt ut i en minibank i Lindås.

— De nærmest kastet gullet mot ham, og stakk av med tusenlappen hans, forklarer politiførstebetjent Ove Hindenes ved Lindås og Meland lensmannskontor.

I går ble to politifolk ofre på ulike steder. I 16-tiden forsøkte de å selge en gullring til en pensjonert politibetjent ved Statoil-stasjonen på Flesland.

— Da han informerte dem om at han kom til å ringe politiet, ble han forsøkt kjørt ned. I bilen, som muligens var polskregistrert, satt to kvinner og to menn, og ett eller to barn, forteller Laastad.

Bilen var en mørkeblå Volkswagen Passat av nyere dato med kjennetegn VL04LWB. Dette er den samme bilen som ble observert i Knarvik klokken 14.30 i dag.

Like før klokken 19 i går ble en annen politibetjent forsøkt rekruttert som juggelkunde. Det skjedde på Hydro Texaco-stasjonen i Fanaveien. Denne gangen skal selgerne ha kjørt en Opel.

- Blir redde

En av juggelkundene var innom en gullsmed for å taksere varene.

— Det viste seg at det såkalte gullet ikke engang var verdt materialet det var laget av, sier Ove Hindenes.

I forrige uke forsøkte selgerne å prakke juggelet på kunder utenfor Lagunen kjøpesenter, og i går ble de observert ved Oasen i Fyllingsdalen.

— En del har allerede bitt på. Jeg tror folk kjøper fordi de blir redde, sier politioverbetjent Helge Laastad, som råder folk til å avvise selgerne blankt.

— Kommer du først i dialog med disse menneskene, kan det være vanskelig å komme seg unna. De biter seg fast. En bør notere ned bilnummer og tidspunkt, og melde ifra til oss, så vi får noe konkret å jobbe videre med, sier politioverbetjenten.