Skansens Bataljon er 150 år i år. Det skal ikke gå stille for seg, og nå prøver korpset å samle så mange de kan av guttene som har vært aktive.

— Målet er at 150 av gamlekara skal være med å marsjere på jubileet 29. mai. Vi har fått en del telefoner, og håper vi skal klare det, sier Lars Petter Jørgensen som selv var sjef for korpset i 2003.

Han oppfordrer både gamle og unge som har gått i korpset til å bli med å marsjere både jubileumsdagen og på 17. mai, der Skansen skal

gå først i Flaggtoget .

Dress og medaljer

På Buekorpsenes Dag på lørdag marsjerte over 100 av gamlekara i Skansen. 270 veteraner er medlem i Skanseguttenes Forening. Men det er mange flere som har vært aktive i Skansens Bataljon.

— De som tidligere har vært aktive i korpset stiller i mørk dress og tar på seg medaljene sine. De som har vært trommeslagere slår på trommer. Vi har også noen gamle faner som veteranene bærer, sier Jørgensen.

Han mener det har stor betydning at så mange som mulig av gamlekara tar frem medaljene og stiller opp.

— Det betyr veldig mye for de aktive i korpset. Vi håper at også de som bare har vært innom korpset et år eller to blir med på feiringen.

— Er med på noe viktig

Kjell Nesse (77) var den eldste av gamlekara som marsjerte på Buekorpsenes Dag. Han var sjef for Skansens Bataljon i 1952.

— Guttene i korpset skjønner at de er med på noe litt viktig når mange av oss gamle stiller opp, sier han.

- Hvorfor er buekorps så viktig?

— En lærer enormt mye. Både om demokrati og disiplin.

På bølgelengde

Nesse husker godt sine første år som buekorpsgutt. Under krigen lå tradisjonen i dvale. Tyskerne hadde beslaglagt geværene, selv om de ikke kunne brukes til å skyte med.

— 17. mai 1945 var vi ute og marsjerte igjen i Bergens gater. Det kom så brått på at mange manglet uniformer og utstyr. Et av buekorpsene måtte ta i bruk fargede papirluer. Men det regnet sånn denne dagen at fargen rant nedover de hvite skjortene, mimret han.

Nesse er usikker på om de vil nå målet på 150 gamlekarer.

— Jeg håper mange stiller opp. Det er noe eget mellom oss som har gått i samme buekorps. Vi er alltid på bølgelengde.

Trenger Bergen buekorpsene? Si din mening.

Småguttene i Skansens Bataljon følger med når gamlekara hilser utenfor Skansen brannstasjon.FOTO: Rune Stølås