Et minutt senere følger den sivile politibilen en gjeng ungdommer som går nedover Kaigaten. En av dem tar opp en rakett fra en bærepose og prøver å tenne på, men får ikke fyr. Ved Olav Kyrres gate slår politiet til.

En 18 år gammel jente innrømmer at hun tente på fyrverkeriet ved biblioteket. Hun kan vente seg en bot på minst 1000 kroner. To 16 år gamle gutter har hver sin bærepose med fyrverkeri. De blir tatt med til politistasjonen og foreldrene kontaktes.

53 meldinger

De siste dagene har for tidlig oppskutte nyttårsraketter vært merkbar en rekke steder i og rundt Bergen sentrum.

Fra klokken 17 i går og frem til klokken 22 hadde politiet fått melding om 18 tilfeller av uforsvarlig bruk av raketter.

Postkasser ble sprengt, og politiet og brannvesenet rykket ut til tre tilfeller hvor det brant i bosspann og containere, etter at raketter var avfyrt oppi.

Tar man med et døgn tilbake, har politiet totalt 53 registrerte fyrverkerimeldinger.

— Og da greide vi langt fra å registrere alle som ble ringt inn, sier operasjonsleder Kjell-Tore Aarnæs i Hordaland politidistrikt til BT.

Verst har det vært i Bergen sentrum og Laksevåg. Politiet har fått svært få meldinger ute fra distriktene.

Også politiet i Sunnhordland melder om problemer med raketter. To personer ble der bøtelagt i går kveld. I Sogn og Fjordane meldes det om svært mange henvendelser om ulovlig oppskyting av fyrverkeri. I Førde ble en gjeng tatt på fersken av politiet. Flere må regne med å bli bøtelagt.

Strengt

I Bergen kommune er det kun tillatt å skyte opp fyrverkeri i tidsrommet fra klokken 18 nyttårsaften og frem til klokken 02 natt til 1. nyttårsdag. Til og med i fjor var Fjellsiden et forbudsområde for fyrverkeri også på nyttårsaften. I år er forbudssonen utvidet til å gjelde hele området innenfor bompengeringen med unntak av strandpromenaden ved Store Lungegårdsvann, Jekteviken, Nordnespynten og Bradbenken. På disse stedene kan fyrverkeri skytes opp ut over sjøen.

TATT: To 16 år gamle gutter bærer på fyrverkeri som de er for unge til å ha lov å kjøpe. Politiet tar guttene med til politistasjonen og kontakter foreldrene.<br/>Foto: FRED IVAR U. KLEMETSEN