Randi Kvinge

Busslast etter busslast med tiendeklassinger triller inn på parkeringsplassen ved Vestlandshallen. For mange er veivalget etter ungdomsskolen enkelt, for andre er det et mareritt.

— Jeg vet ikke hva jeg skal bli, men jeg skal i hvert fall tjene mange penger, sier Henriette Berland (15) fra Blokkhaugen ungdomsskole. Venninnen Helen Lohne (15) er mer sikker i sin sak. Hun skal bli jagerpilot.

Vil bli heismontør

Erlend Hatling (14) og Herman Johnsen (15) fra Natland skole vet også hva de skal bli, men ikke hvordan.

— Vi skal bli heismontører, for de går ofte til streik og tjener mange penger. Men vi har ikke funnet noen heismontørskole ennå, sier Herman.

Inne i hallen er det et spekter av fargerike stands som konkurrerer om oppmerksomheten. Natland-guttene passerer media og kommunikasjonslinjen og ambulansen som står parkert i hallen. Når de kommer til Forsvarets stand, stopper de opp. En plakat med 60 studiepoeng for ett år med lederutdanning, lokker. Men de går videre, og fortsetter jakten på heismontørskolen.

Tar bleielappen

Elever fra Laksevåg videregående skole prøver å lokke ungdommene til standen sin med bleiekonkurranse. Natland-guttene får prøve seg, og på 45 sekunder skal de bytte bleie på en babydukke. Klarer de det, får de «bleielappen». Herman trekker av sparkebuksen på dukken, kaster den gamle bleien, og på sekundet klarer han å få på en ny. Dermed kan han stolt gå videre med «bleielappen» i hånden.

Ved standen til Statoil mikser Jøran Skaar kjemikalier. Rundt bordet står guttene i kø. Jøran blander sammen Poly vinyl alkohol og Bordax. Noen sekunder etter blir blandingen til slim, og guttene får med seg hver sin slimball.

— Dette var kult, men jeg skal fremdeles blir heismontør, sier Herman.

Finner skolen

Til slutt har Natland-guttene vandret rundt hele messen, og først ved utgangen får de napp hos elektriker Espen Solhaug (20).

— For å bli heismontør må dere først gå grunnkurs elektro og videre på VK1. Deretter er det en linje for heismontører. Men husk på at det er et tungt yrke, sier Espen. Selv gikk han på Bergen maritime videregående skole for å bli elektriker.

— Skolen var helt ok, men det var litt lite damer der, sier han.

— Ja, ja. Nå har vi i hvert fall funnet skolen. Så får vi gå andre steder for å se på damer, sier Herman Johnsen.