Teorien om at den uføre 59-åringen kan ha kjent til sin drapsmann styrkes av at det ikke er tegn til innbrudd i leiligheten. Døren var avlåst da politiet tok seg inn torsdag kveld ved 21.30-tiden.

Alternativet kan være at døren har stått ulåst og at 59-åringen er blitt overrasket om natten. Da må i så fall drapsmannen ha låst døren etter seg.

— Det er riktig at det ikke er tegn til innbrudd. Vi fastslår at mannen er drept ut fra den foreløpige obduksjonsrapporten og funn gjort på åstedet, sier lensmann Arne Vardøy ved Arna og Åsane politistasjon til BT.

Tungt bevæpnet

Han vil ikke si noe om dødsårsaken, eller hva som er funnet på åstedet. Etter det BT erfarer skal det ikke være funnet noe våpen. Avdøde skal derimot ha vært ille tilredt. Det skal ikke være tegn til kamp inne i leiligheten. Ettersom 59-åringen var sterkt bevegelseshemmet, vil han også i liten grad kunne yte motstand mot drapsmannen. Pressen ble møtt av tungt bevæpnet politi i går formiddag. Politiet tok ingen sjanser i påvente av å få bekreftet at man sto over for et drap.

Inne i leiligheten, som ligger i et byggefelt i Sollsmittet på Toppe, jobbet flere kriminalteknikere til langt på kveld med å sikre spor. Ettersom mannen kan ha ligget død i over en uke vanskeliggjøres dette arbeidet.

— De tekniske undersøkelsene er tidkrevende. Vi vil holde på hele helgen, sier Vardøy.

Interessante personer

I går jobbet rundt 15 etterforskere fra Arna og Åsane politistasjon og taktiske etterforskere fra vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen Sentrum politistasjon på spreng med drapssaken.

— Vi har ingen mistenkte opplyste, lensmann Vardøy til BT ved 22-tiden i går.

BT vet imidlertid at det alt skal være navn som er interessante for politiet. Flere av vennene og naboer var inne til avhør i går kveld.

Den avdøde 59-åringen ble sist sett torsdag 5. juni. Da skal ha blitt observert av huseieren, og en kamerat skal ha vært i kontakt med ham. Siden har ingen, som politiet har vært i kontakt med, sett noe til mannen.

— Vi ønsker å komme i kontakt med personer som har sett noe i området rundt mannens bolig. Vi er mest interessert i tidsrommet fra torsdag og de første dagene i pinsehelgen, sier Vardøy.

Dette skyldes at politiet mener mannen trolig er blitt drept torsdag eller fredag.

Hunden viktig spor

Det er flere forhold som styrker teorien om at drapet kan ha funnet sted alt torsdagen: * En av hans kamerater var sist i kontakt med ham denne dagen.

  • Trass i omfattende rundspørringer blant venner og naboer er det ingen som har sett 59-åringen gjennom hele pinsehelgen.
  • Den dreptes hund ble observert gående hvileløst rundt utenfor leiligheten fredag formiddag.

— Vi fikk melding om at hunden gikk rundt alene gjennom hele helgen og besluttet å ta hånd om den. Derfor hentet vi hunden mandag etter pinse, sier leder Bjørn Borlaug i Dyrevernsnemnden.

— Jeg kikket inn stuevinduet for å se om eieren kunne være hjemme. Da registrerte jeg ikke noe unormalt, legger Borlaug til.

Observasjonen av hunden kan vise seg å være meget sentral for politiets videre etterforskning.

— Vi er kjent med at hunden er blitt hentet, men har ikke vært i kontakt med dyrevernet enda, sier lensmann Vardøy.

Publikum som har tips til politiet bes om å ringe på telefon 93 22 91 00. Ønsker du ikke å snakke med politiet, kan opplysninger gis Bergens Tidendes krimgruppe på telefon 05500.

VIKTIG SPOR: Fredag før pinse gikk drapsofferets hund «Bustar» hvileløst rundt utenfor leiligheten. Det kan bli et viktig spor for å fastslå drapstidspunktet. – Vi hentet hunden mandag. Han er nå tatt hånd om, og vil få ny eier, sier leder Bjørn Borlaug i Dyrevernsnemnden.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN