Kort tid etter går politifolk om bord i letefartøyet «Geofjord» og viser bort Bergens Tidende og Aftenposten.

Noen minutter tidligere:

— Hvis det er noe her, skal vi finne det. Det er bare et spørsmål om tid.

Operatør Olav Magne Molde har full kontroll over skipets løpegutt.

Den hypermoderne miniubåten «Triton XL 14» gir bedre tv-bilder enn Ulriken på en klarværsdag. Lydløse scener, en direkte overføring fra livet på havbunnen, Vatlestraumen.

Blant kråkeboller

Roboten leter etter spor av et voldsomt møte for snart 48 timer siden.

— Et sammenstøt ville rensket bort vegetasjon på bunnen. Vi ville også kunne se rester av fargestoff, sier operatør Tom Jæger Eriksen.

Tusener av tonn stål mot norsk grunnfjell. Jordskjelvmålinger fra Universitetet i Bergen antyder at «Rocknes» kan ha grunnstøtt første gang mandag klokken 16.32. Hvis det er riktig, har den ganske sikkert lagt igjen spor. Tydelige spor. Fargespor.

Noen hundre meter lenger nord har redningsmannskapene trukket havaristen inn til land. 15 personer er fortsatt savnet.

Skal ekspertene finne svaret her? Blant kråkeboller og tareplanter? En vettaskremt pale svømmer inn bak store brune blader. Den er avslørt på elleve tv-skjermer. Det er mange menn, tett luft og lite grann trykket stemning i hjertet av «Geofjord». Miniubåten jobber under én atmosfæres trykk på grunt vann.

— Det er ikke ofte vi leter på så lite som ti meters dyp. Det gir oss faktisk problemer med navigasjonen, sier operatør Molde.

— Men vi gir ikke opp så lett.

Grunne 40 meter ut

Det gjør ikke Bergens Tidende heller. Men politiet er på vei til skipet. Det er nedlagt forbud mot å være i området uten politiets tillatelse.

Både over og under vann.

Vi avtalte å leie kapasitet fra selskapet Geoconsult AS. Oppdrag: Å saumfare noen av grunnene vest i Vatlestraumen. Styrmann Jonny Strømmen viser hvor de skumle grunnene er: Utenfor nordøstpynten av Bjorøy ligger en seksmetersgrunne et lite stykke fra øyen. Lenger sørøst er Revskolten lykt, som står på ti meter dypt vann.

Men under havflaten stikker hyllen lenger utover. Moder jord har en farlig og fremskutt hake 30-40 meter ut fra lykten, som blindt vil ramme et tungt lastet skip.

— Det har jo gått fartøyer på disse grunnene før, sier Strømmen.

Spørsmålet er om det har skjedd igjen. Den gåten kan miniubåten knekke.

- Gå fra borde

Siden mandag har «Geofjord» søkt i området på oppdrag fra redningsledelsen. Søkene har vært rettet mot bunnområdene midt i sundet.

Inntil i går hadde søkene ikke foregått rundt de aktuelle grunnene like ved Bjorøy.

— Brannvesenets dykkere var her, men det var mye strøm. Politiet ønsker nå å se på dette området, om skipet kan ha vært borti grunnene, sier offshoremanager Kjell Lihaug.

Oppdraget for BT og Aftenposten varer i 15-20 minutter. Like over klokken 16 får koordinerende offshoremanager på «Geofjord», Håvard Berge, beskjed om å avbryte søket.

To polititjenestemenn kommer om bord. De ber oss forlate båten.

Deretter setter «Geofjord» i gang igjen letingen på oppdrag fra etterforskerne. Etter en stund må de gi seg på grunn av sterk strøm, og går til tilbake til basen.

Men jakten på bunnstoffet fortsetter.

SYNLIGE SPOR? To grunner i området nordspissen av Bjorøy/Revskolten lykt ble utpekt som interessante om bord på spesialskipet «Geofjord». Grunnene ligger på henholdsvis seks og ti meters dyp. Bergens Tidende ble bortvist av politietterforskere, som straks tok opp letingen på grunnene.