Den mannlige kikkeren er observert i området ved Flåten senter i Os, et par kilometer fra stedet der 98 år gamle Hilda Feste ble funnet død om kvelden første nyttårsdag. Han sendte også flere slibrige meldinger til en kvinne — fra ukjent nummer - og banket til slutt på ruten hennes.

Vi har fått flere tips om kikkere.

Os-lensmann Rasmus Dalen

bt.no har snakket med en mann som ønsker å være anonym.

Han forteller at konen og han var på et besøk bak Flåten senter på Os 30. desember 2011. — Jeg var gått og lagt meg, min kone satt og så på TV. Da mente hun plutselig at hun så et eller annet i sidesynet. Hun snudde seg og så en mann stå og kikke inn vinduet, med ansiktet cirka 30 centimeter fra ruten, forteller ektemannen, som vil være anonym.

- Slibrige meldinger

Dagen før var kikkeren på farten i nabolaget. En annen kvinne ble utsatt for det samme.

— Det var veldig ubehagelig og ekkelt. Ikke minst fordi han sendte en del slibrige meldinger på mobil til meg først. At noen kan finne på noe sånt, sier kvinnen opprørt til bt.no.

Hun fikk slibrige tekstmeldinger i flere omganger - alltid fra ukjent nummer.

— Så, den 29. desember, kom det mange meldinger i løpet av kvelden. Da virket det åpenbart som om han sto og så inn på meg. Han beskrev blant annet hva jeg hadde på meg, og spurte om jeg kunne dra ned genseren, sier kvinnen.

Til slutt var det noen som sto på terrassen hennes på bakkeplan og banket på vinduet i terrassedøren.

At noen kan finne på noe sånt.

Aleneboende kvinne om kikkeren

— Jeg ble mer sint enn skremt og løp ut i terrassedøren for å be ham forsvinne. Jeg ropte og ba ham slutte, og sa at jeg ville anmelde ham. Kvinnen ringte først sønnen, så politiet. Ifølge henne kom politiet, men fant ingen spor.

Avhørt mandag

Begge kvinnene ble avhørt av politiet om sakene mandag.

— Vi har fått flere tips om kikkere i løpet av høsten, og noen i den senere tid, bekrefter Os-lensmann Rasmus Dalen overfor bt.no.

— Vi har meldinger om slike saker i vår logg. Også fra romjulen.

Også påtaleansvarlig for drapet på Hilda Feste (98), politiadvokat Asbjørn Onarheim, sier til bt.no at han har «hørt om» en kikkersak.

— Tror dere det er snakk om én eller flere kikkere?

— Jeg kjenner ikke til at det er koblinger mellom meldingene, men vi etterforsker med tanke på at det kan være samme mann, sier lensmann Dalen. Han sier at det er opprettet sak ved lensmannskontoret, men at kikkerhistoriene ikke etterforskes i sammenheng med drapet på Hilda Feste (98).

Kobler ikke til drapet

— Dette er en egen sak for oss. Vi har ikke grunnlag for å koble kikkersaken til den pågående drapsetterforskningen, sier Dalen.

- Har dere noen spor i kikkersaken?

— Vi har spor som vi mener kan gi oss noe, sier Dalen.

- Hvilken beskrivelse har dere av kikkeren?

— Vi har en viss beskrivelse, men ikke noe vi går ut med.

- Er ditt inntrykk at disse kikkermeldingene har skapt frykt i lokalsamfunnet?

— Meldingene er ikke lagt frem som frykt.

- Hva er muligheten for at det kan oppstå en fremtidig kobling mellom drapssaken og kikkerhistoriene?

— Vi har ingen kobling mellom sakene, sier han.