TRUDE HAUG

Sportsdykker Diana stikker plutselig hodet opp av den blanke sjøen ved Varholmen i Sund.

— Det var ikke noe spennende fisk å se, sier hun. - Men jeg har med mange gøye sjøstjerner.

— Diana, gå vekk fra noten! Ved land er mannskapet i ferd med å dra inn strandnoten. De håper det skal ligge mange godbiter i garnet. Som nålefisk, for eksempel.

— Vi er veldig interessert i kantnål og tangnål. De er slektninger av sjøhesten, og ligger i tangen og ser utrolig tøffe ut, sier Joachim Ekeli som er røkter, eller dyrepasser som han liker å kalle seg, på Akvariet.

Ellers pleier Akvarietgjengen å få masse forskjellige kvitlinger, som flekk-kvitling og svartkvitling.

Gressgylter og andre gylter

Ooops, der kommer det en rødnebb og en lyr. Den siste går tilbake i sjøen. Lyr har de. Men smålyr vil de ha, slik at de kan se på hvordan den utvikler seg.

— Det er fint å få småfisk som vi kan følge med. Vi vil gjerne ha fisker i forskjellig størrelse, forteller Joachim.

Frem fra garnet dukker det også opp flere sorter gylter, berggylter, gressgylter og grønngylter. Fisker med fine farger.

Men det er ikke bare fisk som er interessant, det er også anemoner, steiner, tang og sjøgress.

Akvariet i Bergen er ute flere ganger både på for- og ettersommeren for å fylle på samlingen sin.

— På forsommeren skjer det mye i vannet, når temperaturen øker, sier Joachim. Og på sensommeren er det mye yngel å få tak i.

I båt hver dag

Dagens samling er den største Akvariet har hatt i år, forteller Akvariets direktør, Kees Ekeli. De har med både fridykkere og luftdykkere. Og så har de Ingemund Sangolt. Pensjonisten har arbeidet på Akvariet tidligere, og det er hos ham de samles og går ut med båten.

Ingemund er ute i båt omtrent hver dag. Det har han vært i hele sitt liv, forteller han. Så her har Akvariet en mann som daglig ser etter fisk for seg.

— Erfaringsmessig liker publikum å se på stor, svær torsk, forteller Ingemund. En ser så mye rart i fjæra, mener han og synes det er rart hvor lite folk vet om hva som rører seg under havflaten.

Sildestimens historie

Vi har alltid lurt på hvordan de fikk tak i den fine sildestimen som går i Akvariet. Nå har vi sjansen til å spørre. Og jo da, den fisket Ingemund i sjøen rett utenfor naustet. Det var endatil en lørdagskveld. Om sommeren har han not i båten hele tiden, og da stimen kom, dro han til og lot stenget stå over helgen.

— Det var lett for Akvariet å hente den her hvor en kan kjøre bil ned til fjorden. Det må være over tusen sild i den stimen. Det er omtrent ti år siden nå, og det var gyteferdig fisk. Men silden kan bli tretti år gammel, forteller Ingemund.

— Langt tilbake i tid brukte de ikke not, men svære stokker til å stenge fisken inne, forteller pensjonisten videre.

— En gang stengte de inne tusen hval i ett steng uti her. Det var først på 1800-tallet, og det var grindhval, vil jeg tro, sier han.

Det var den gang de skjøt hvalen med pil og bue. Bestefaren hans skjøt hval med en slik armbrøst. Men det var lenge før Akvariets tid. Og en hval hadde vel blitt i største laget ...

Men hvor er rødnebbene?

Når vi tømmer Ingemunds teiner, faller det ut både strandkrabber, ål og en sypike.

— Sypikene er vanskelige å få til å overleve, forteller Joachim. Idet Ingemund prøver å ta åletak på ålen, forteller han om den gangen de på Akvariet lurte på hvor alle de nye blåstålene var kommet fra, og hvor det var blitt av rødnebbene. Helt til noen studerte skriften og fant ut at hva som hadde skjedd. Rødnebbene var blitt til blåstål, for denne fisken skifter både kjønn og farge.

Og ble det noe nålefisk? Tre stykker, forteller en glad direktør Ekeli etter en lang dag på sjøen. Godt fornøyd med utbyttet til fiskesamlingen.

HANDLENETT: Tor Henning Igelkjøn på fiskejakt. Handlenettet følger bak. Noe skal en jo ha å samle fangsten i.<p/>FOTO: HELGE SUNDE
SÆR SYPIKE: I teinene kreler det i sprek ål. Og en liten sypike, som Ingemund Sangolt og Joachim Ekeli har liten tro på vil klare tilværelsen i akvarium. Den er vanskelig å få til.<p/>FOTO: HELGE SUNDE
HAL I OG DRA: Skjuler det seg en sjelden fisk i strandnoten? Ingemund Sangolt og Joachim Ekeli fisker for Akvariet.<p/>FOTO: HELGE SUNDE