— Det må være passe stort og fint, og det må kunne gå an å henge ting på det, konstaterer Julia Furnes (snart 6).

Med mamma, pappa, to småsøsken og en bestefar på slep, staker hun ut kursen mellom de mange hvitkledde grantrærne i juletreskogen innerst i Sædalen.

For langt der inne i skogen, blant tusenvis av trær, vet hun at årets juletre har vokst seg stort og flott, skjebnebestemt til å lyse opp stuen hjemme i familiens leilighet på Slettebakken.

— Husk at det ikke må være så stort at vi ikke får plass til det i stuen, påminner mamma Tone Furnes.

Selvhogd er velhogd

Juletreskogen eies og driftes av familien Sætersdal, med Helge Sætersdal (83) som øverste tradisjonsbærer. Han forteller om legen som kom forbi en førjulsdag tidlig på 70-tallet, og som i øyekroken skimtet et grantre han bare måtte ha.

— Min far solgte ham treet. Slik ble ideen om juletreskogen til, minnes Sætersdal.

Førti år senere har skogen vokst til å omfatte i underkant av 8000 trær. Av de 500 som plantes i året, selges 300–400 til bergensere som er på jakt etter en eksotisk førjulsopplevelse. I juletreskogen må du nemlig trave opp i lien og hogge selv.

— Det er derfor vi drar hit hver jul. Det er ikke den samme sjarmen å kjøpe et ferdig kuttet tre hos en forhandler, sier Tone Furnes.

Det perfekte treet

Julie argumenterer og kverulerer med sine småsøstre Maria (4) og Lisa (2). For smaken er som baken, også når det gjelder juletrær har enhver sin egen favoritt.

— Det er for stort!

— Nei, det er for lite!

Da ser hun den – edelgranen som åpenbarer seg foran henne i all sin prakt. Storesøster går raskt seirende ut av den påfølgende diskusjonen.

Ivrig legger Julia seg ned og tar seg til å sage lengst nede på stammen til sin utkårede, med en hjelpende hånd fra pappa Runar Furnes.

— Her er det bare å gjøre klar 113 på hurtigtast. Ingen fingre og tær skal sages, formaner mamma Tone.

Mest edelgran

Heldigvis går det bra. Fornøyd sleper Julia familiens juletre til juletreselger Simen Sætersdal nede ved parkeringsplassen. Det utvalgte treet skal få nettingstrømpe på.

— Trendene forandrer seg, også innenfor juletrebransjen. Mens folk før i tiden skulle ha god gammeldags gran, er 90 prosent av trærne vi nå selger edelgran, sier han.

Hvor mange trær familien selger er svært væravhengig. Forrige helg kom knapt en sjel innom i regnværet.

— Men på en godværsdag som i dag kan vi selge flere hundre, spesielt nå som det er tett opp under jul. Siste helgen før den store dagen kommer det alltid masse folk for å hogge seg et tre, sier Simen Sætersdal.

Selv om juletreet tradisjonelt sett pyntes lille julaften, skulle familien Furnes tyvstarte og pynte det utkårede treet allerede i går.

— Da var årets tre i hus. Nå kan julen bare komme, sier mamma Tone.