— Slektninger hjemme i Sør-Afrika sier at det finnes en statue av tippoldefar et sted i Norge, visstnok i Bergen, forklarer Brent Oosthuysen.

Nå er han på statuejakt i gamlelandet, første stopp er Statsarkivet i Bergen. Kanskje gåten kan løses her.

Det eneste sporet han har medbrakt i bukselommen er navnet Karl Johan Pedersen, oldefaren som heller ville finne diamanter i Sør-Afrika enn å fiske i Norskehavet, og derfor «stakk av» som sekstenåring, i 1884.

— Vi tror han kom fra Bergen da han sluttet seg til den norske kolonien i Durban, antyder Brent - og ser forventningsfull på Statsarkivets førstekonsulent Nik Brandal.

— Hmmm, sier Brandal og klikker seg inn i Digitalarkivet. Men selv for et av verdens største nettsteder for slektsgransking kan en «Pedersen» som «kanskje» emigrerte i 1884 bli litt av en slektsnøtt å knekke.

— Vi tror at tippoldefar var fiskebåtreder her i Norge, supplerer Brent. Han står og tripper og titter førstekonsulent Brandal spent over skulderen, for å se hva som dukker frem av gamle folketellinger på skjermen.

Fra Vestfold?

— Her må vi nok kombinere litt, sier førstekonsulenten og haker av for «Karl Johan Pedersen» med flere mulige stavemåter, fødebyer og fødselsår.

Samtidig som statsarkivar Yngve Nedrebø og sivilarbeider Runar Jordåen dykker ned i Statsarkivets mange papirkilder på jakt etter spor etter den eventyrlyste 16-åringen.

— Finner vi Karl Johan finner vi også ut hvem som er faren hans - og om det finnes en statue av ham, tror Brent.

Han aner imidlertid ikke hvorfor det skal ha blitt reist en statue av hans norsk tippoldefar.

Boken «Bergenske skulpturer i friluft» kan heller ikke gi oss svaret.

Ooops, plutselig dukker det spennende ting opp på Brandals skjerm. En Karl Johan Pedersen er født i Ullensvang i 1870. Nei, ikke innertier, det.

Deretter en Kallemann som kom til verden i Kristiania i 1868, det helt rette året. Men faren hans heter Anders, var bryggeriarbeider og slett ikke fiskebåtreder. Bom igjen, sannsynligvis.

Og i Andebu i Vestfold ble det født en Karl Johan Pedersen 6. august 1868, bare tre dager feil i forhold til «vår» Karl Johan, som ifølge Brent skal være født 3. august 1868.

Kanskje var det hvalbåtreder faren hans var? Og kanskje er det et sted i Vestfold statuen av tippoldefaren befinner seg? Alle ser på hverandre med nytt håp i blikket.

«Norwegian roots»

— Statsarkivet i Kongsberg kan gi deg svar på det, får Brent vite.

— Vi prøver Ålesund, mange dro til Sør-Afrika fra Sunnmøre også, sier Nedrebø optimistisk, mens han leter etter Pedersen-spor i hefter og bøker om nordmenn som har emigrert til Sør-Afrika siden de første dukket opp i Durban i 1879.

Og Brent utstyres med Digitalarkivets brosjyre om hvordan man skal lete etter sine «Norwegian roots». For helt i mål i statuejakten kom han ikke i går.

— Men jeg kommer til å lete videre på nettet, både i Bergen og andre steder i Norge, forsikrer han oss.

Jakten på tippoldefar Pedersen fortsetter.

HYLLEJAKT: Blant ættesoger og bygdebøker blir hyllene på Statsarkivet gransket i jakten på Karl Johan Pedersen anno 1868.<p/>FOTO: KNUT STRAND
DIGITALJAKT: Finnes Karl Johan Pedersen født 1868 her? Digitalarkivet sjekkes på Statsarkivet, fra venstre sørafrikanske Brent Oosthuyser, førstekonsulent Nik Brandal og sivilarbeider Runar Jordåen.<p/>FOTO: KNUT STRAND