• I år skal mamma få velge juletre, sier pappa Torbjørn Bringedal. - Ok, jeg tror vi har funnet det, svarer fru Jamie et kort øyeblikk senere.

Dermed legges sagen rundt trestammen. Seks år gamle Emma får hjelpe pappa med å felle den flotte julegranen. Og vips har familien skaffet seg årets stolte juletre.

Vi er på Gimmeland gård ved Bontveit i Fana. Etter hvert som solen titter stadig oftere frem mellom grå skyer og haglbyger, dukker flere og flere forventningsfulle familier opp for å dra ut i skogen og hogge juletrær. Familiene Bringedal og Jamt er blant dem som har gjort dette til en fast førjulstradisjon. Med vaskekte bergenske ektemenn, amerikanske fruer og i alt seks unger legger de målbevisst ut på ferden langs bakkehellingen på Gimmeland for å se seg ut noen passende trær.

Fikk holde i sagen

— Dette tar alltid sin tid. For vi er kritiske, sier Michelle Jamt, som opprinnelig kommer fra Seattle. Også for den andre fruen, Jamie Bringedal fra Salt Lake City, er den årlige jakten i juletreskogen en tålmodig vandring gjennom det norskeste av det norske av juletradisjoner i sitt nye hjemland.

Begge familiene finner etter hvert sitt drømmetre. Seks år gamle Emma har vært i juletreskogen før. Men i går var det første gang hun fikk holde i sagen sammen med pappa da treet falt.

— Veldig gøy, betror hun oss. Og legger til: Jeg gleder meg til å komme hjem å pynte treet søndag. Og Emma har mer på lager. For hun gleder seg aller mest til juledags morgen. For noen amerikanske tradisjoner er det blitt plass til i familien. Emma og de to småsøsknene hennes får nemlig pakkene på ekte amerikansk vis når de våkner 1. juledag.

700 selvhoggere

På Gimmeland gård ble det etter hvert folksomt av forventningsfulle juletrehoggere. Og når de ikke var ute i juletreskogen, kunne de besøke julenissen i fjøset, spise varme vafler rundt bålet i gårdstunet eller ri på hest.

Gårdbruker Paul Særvold inviterer i år juletrehoggerne til gården sin for 18. år på rad. Han dyrker gran fra mange land, og forteller at familiene Bringedal og Jamt valgte serbisk gran.

— Hvor mange trær skifter eiere her på gården nå før jul?

— Jeg regner med å levere ca. 1100 juletrær i år. 700 av dem går til selvhoggerne. Og her merker vi ikke noe til juletremangelen i år. Vi har plenty av trær, sier Særvold.

Sævig, Rune