Nå vil smittevernlegen spore opp dem som har hatt sex der for HIV-sjekk.

I går morges ble en 73-åringen fengslet, siktet for å ha drevet bordellet hvor det er påvist HIV-smitte. Før fengslingen tok politiet kontakt med smittevernoverlegen i Bergen.

— Vi mener dette er en svært alvorlig situasjon og at smittevernmyndighetene må gjøre parallelle undersøkelser med våre, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Pålagt av loven å teste seg Smittevernoverlege Øystein Søbstad sier de vil bidra. Han har følgende oppfordring til dem som har hatt ubeskyttet sex i saunaen.

— Test dere så fort som mulig. Det er kjempeviktig å vite om en er smittet, sier han, og viser til smittevernloven.

— Folk er forpliktet til å teste seg dersom de kan være smittet av en alvorlig smittsom sykdom, sier han.

De som har frekventert saunaen i Sandviken vil ikke bare bli testet. De vil også få detaljerte spørsmål om hvem de har hatt sex med i overskuelig fortid. Dermed kan en rekke sex-partnere som aldri har hørt om saunaen i Sandviken bli trukket inn i kartleggingen.

— Slik nøster vi opp person for person. Men det forutsetter at folk er villig til å gi slike opplysninger, sier han, og minner om taushetsplikten.

Hvis politiet gir smittevernoverlegen en liste med navn på personer som har besøkt klubben, så vil de ta kontakt med dem, sier han.

— Hva synes du om at en person kan ha hatt ubeskyttet sex med en rekke mennesker over lang tid?

— Dersom han var kjent med det, så er det meget alvorlig og forkastelig.

Ifølge Søbstad blir 15 til 20 personer i Bergen årlig registrert som HIV-smittet. 2/3 av dem menn.

— Han var helt knust Politiet har opplysninger om at opp til 25 menn daglig var innom saunaen, og at flere av dem kom for å ha sex. Ifølge politiet har en HIV-smittet mann erkjent å ha hatt ubeskyttet sex med minst to andre menn. I tillegg mener politiet at en 27 år gammel søramerikaner som jobbet i skranken hadde ubeskyttet sex med kunder etter å ha fått påvist HIV for over to år siden. Likevel er han ikke siktet.

— Saken kan utvikle seg. Det kan ha vært tvang inne i bildet, forklarer Christoffersen.

BT er også kjent med at 27-åringen har nedjustert sin egen rolle kraftig.

— Min klient holder fast på at han ikke har hatt ubeskyttet seksuell omgang med noen etter at han ble kjent med sin egen diagnose, sier bistandsadvokat Kristine Aarre Hånes.

Den siktede 73-åringen skal ha kjent til at 27-åringen fikk HIV.

— Han var helt knust og fortvilet. Det var mye tårer, har 73-åringen forklart.

— Han vil bli straffet Ifølge 27-åringens forklaring skal han ha fått smitten fra en mann som har frekventert bordellet.

— Vi har vært i kontakt med denne mannen. Han har erkjent forholdet og innrømmet at han har hatt ubeskyttet sex med to personer. Han vil få en straffereaksjon, sier Christoffersen.

73-åringen som driver Tropic Sauna skal ha kommet i kontakt med søramerikaneren i 2007. 27-åringen har forklart at han trodde han skulle jobbe som vaskehjelp på et treningsstudio.

— Han fikk sjokk da han skjønte at han måtte gjøre ting som han ikke var forespeilet, sier Hånes.

Hun kom i kontakt med 27-åringen tidlig denne måneden. Han fortalte sin historie og sammen gikk de til politiet.

Onsdag kveld gikk politiet til aksjon mot saunaen. En mann som sto i resepsjonen samt ti kunder ble pågrepet der. De ti mennene er mistenkt for brudd sex-kjøpsloven.

- Åpenbare hevnmotiv 73-åringen ble pågrepet i sin bolig. Han er siktet for å ha fremmet prostitusjon av flere utenlandske personer ved å skaffe og betale for husrom og lokaler.

I tillegg er han siktet for å ha medvirket til at 27-åringen gjennomførte ubeskyttet samleie med kunder, til tross for at arbeidsgiveren visste at han var smittet.

73-åringen motsatte seg fengsling i går.

— Politiet har bygget anmeldelsen på en person med åpenbare hevnmotiver og ønsker om å få opphold i Norge for å få bedre hjelp til sin diagnose, sier advokat Steinar Yndestad.

73-åringen ble fengslet for to uker med brev- og besøksforbud.