I går gikk de fra bod til bod og ba selgerne pakke sammen.

— Jeg vet at det ikke er lov å stå her, men vi gjør det likevel. Politiet pleier å se litt mellom fingrene med det, sier en av selgerne mens han pakker sammen en eske solbriller. Noen meter bortenfor på Torgallmenningen er kollegene i full gang med å lempe lakris, solbriller og salgsbord inn i varebilene.

— Jeg synes politiet er litt pirkete, men nå reiser jeg videre til Nordvestlandet, sier solbrilleselgeren, som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

- Organisert kriminalitet

Økt oppmerksomhet rundt bekjempelse av organisert kriminalitet gjør at flere gateselgere enn før blir bøtelagt og anmeldt.

— Vi har grunn til å tro at det er en sammenheng mellom tigging, prostitusjon og gatesalg. Derfor har vi satt inn større ressurser på å stanse selgere, som ikke har tillatelsene i orden, sier operasjonsleder Ronny Lentføhr i Hordaland politidistrikt.

I Bergen sentrum er det bare tillatt å drive gatesalg på Torget, og bare dersom selgeren har tillatelse fra grunneier, Bergen kommune.

Selgerne må dessuten ha arbeidstillatelse og kunne bevise at de betaler skatt av fortjenesten.

Når politiet støter på ulovlig salgsvirksomhet, gir de selgeren beskjed om å fjerne salgsboden. Neste steg er bøter og anmeldelse.

En av selgerne, som ble bortvist fra Torgallmenningen i går, sier han ikke vil følge politiets pålegg.

— Jeg respekterer loven, men trenger pengene. Derfor kommer jeg tilbake i morgen. Om politiet viser meg bort i morgen, kommer jeg tilbake i overimorgen, sier selgeren.

Mannen sier han har søkt kommunen om salgstillatelse, men fått avslag. I én måned har han solgt svensk lakris og solbriller på Torgallmenningen.

— Kommunen trenger vel ryddige gater, men jeg trenger pengene, sier mannen.

Flere klager

Så fort solen dukker opp i mai måned, er gateselgerne på plass i byen. Antallet selgere har ifølge politiet holdt seg stabilt de senere årene. Det som øker, er antallet klager.

— De som driver lovlig virksomhet er særdeles misfornøyd med gateselgerne. Klagene kommer ofte når selgerne stiller seg opp utenfor butikker, eller ved siden av noen som driver lovlig gatesalg, sier Lentføhr.

Etter politiets besøk på Torgallmenningen i går ettermiddag, mente gateselgerne at politiet hadde oppført seg høflig, men bestemt. I andre byer kan politiet være langt krassere, ifølge selgerne.

— Politiet spurte pent om jeg hadde tillatelse til å stå her. Deretter ble jeg høflig bedt om å pakke sammen, sier en av selgerne.

Hva synes du om gateselgerne i Bergen? Diskutér her.

STENGER BUTIKKEN: Solbrilleselgeren måtte pakke sammen geskjeften da politiet gikk fra bod til bod og ba om papirer i går ettermiddag. - Jeg har bare vært i Bergen i to dager. Nå håper jeg det blir fint vær på Nordvestlandet, sier selgeren.
Bjørn Erik Larsen