Når det regner, trekker selgerne inn under glasstakene ved kjøpesenteret. Der er de ikke særlig velkomne.

— Det stemmer at våre vektere ved noen anledninger har bortvist selgere, sier Kaland.

Se video-reportasje fra Torgallmenningen

Kunder klager

Bakgrunnen har vært at klager fra kunder som synes selgerne er plagsomme. Selv om Kaland i utgangspunktet er positiv til gatemagasinet, synes han antallet selgere på Torgallmenningen bør begrenses.

— Problemet er at det blir så mange av dem her når et nytt nummer av bladet kommer ut, sier han.

Kaland håper å finne frem til en løsning med Megafon-ledelsen, og legger vekt på at selgerne ikke blir behandlet annerledes enn andre selgere ved Galleriet.

— Vi behandler alle likt, enten de selger Megafon og mobilabonnementer, eller verver folk til veldedige organisasjoner, sier han.

Ingen får stå ved hovedinngangene, blant annet av sikkerhetsmessige årsaker.

Kommunal grunn

Ifølge Bergen kommune er både glasstakene og grunnen under dem offentlig. Kontorsjef i Grønn Etat i kommunen, Rune Hesjedal, sier at selgerne har full rett til å stå der.

— På Torgallmenningen har de lov til å stå. Innerst ved husveggen, den første meteren, er reservert for vareeksponering for huseier eller butikkeier. Men ellers har de lov til å stå på Torgallmenningen, sier Hesjedal til NRK Hordaland.

Galleriets leder er klar over regelen, men viser til at senteret har lov til å bortvise folk som er til sjenanse for de næringsdrivende, selv om de står lenger unna bygget.

- Ærlig arbeid

Magasinselger Stephan Stunner synes Galleriet opptrer urimelig.

— Før gikk vi inn på Galleriet og stjal for å få tak i penger til den daglige rusen. Nå står vi utenfor og selger blader i stedet. Det må da være mye bedre? sier han til bt.no.

Han sier selgerne stort sett er veldig høflige og lite pågående. Ifølge kollegaen Johnny Emblem er det flere kjøpesentre som jager bort selgere, deriblant Bergen Storsenter og Lagunen.

— På Lagunen fikk vi ikke engang stå på parkeringsplassen, sier han.

- Er velkomne

Lagunen-direktør Knut Eliassen sier at selgerne er hjertelig velkomne til senterets område, så fremt bladet gjør avtaler for hver enkelt selger på forhånd.

— Selgerne som gjør avtaler, blir tilbudt de beste salgsplassene vi har på senteret, sier han.

Lagunen ønsker å ha kontroll med hvor mange bladselgere som oppholder seg der til enhver tid.

Rune Berentsen