Eli Karin Antal (69) var en av de husløse på sekstitallet. Hun bodde på ett rom sammen med mannen. De måtte dele kjøkken og bad med andre.

I desperasjon gikk Antal gjennom Bergens gater med husannonse på magen. Folk stoppet og kikket. Bildet av henne finnes i ny bergensbok som lanseres i dag.

Da Bergen var i svart/hvitt

Bergens Tidende har finkjemmet avisen og bildearkivet på jakt etter sekstitallets sjel. Det har resultert i boken «Da verden kom til Bergen». Et bokprosjekt de fire redaksjonsmedlemmene har hatt stor glede av.

Sekstitallet var en tid da avisen var tett på hverdagslivet og de nære begivenhetene. Trangboddhet, bilkrasj, missekåringer, branner, køer, gateliv, berømtheter på besøk, lek i gatene, campingliv, torghandel og demonstrasjoner.

Det meste ble dokumentert av sekstitallets BT-fotografduo Birkhaug & Omdal. Nå håper Frode Bjerkestrand, Knut Strand, Truls Synnestvedt og Torleif Trettenes at boken vil glede bergenserne like mye. Og kanskje gi noen nye perspektiver på et tiår med en rivende utvikling.

(Saken fortsetter under videoen.)


Truls Synnestvedt

— Det har vært utrolig artig å jobbe med denne boken. Hadde jeg bare kunnet fått sekstitallets avis på dørmatten hver dag, skulle jeg vært storfornøyd, smiler Truls Synnestvedt.

Vi har gått gjennom alle avissidene for hele tiåret på mikrofilm, og en enorm mengde med film og bildekonvolutter fra arkivet. Fra 12-1300 bilder sto vi igjen med 2-300 hundre til slutt. Det var en stor mengde artige saker og morsomme bilder å ta av.

De fleste bildene har stått i avisen før, men noen blinkskudd, som et av Kniksen, godt plassert i en stol med tøfler på beina, tror jeg ikke vi har hatt i avisen. Det må være verdens første hjemme hos-reportasje hos en fotballspiller.

Favorittbilde:

— Jeg er fascinert av uskylden på dette bildet av jubileumsfeirende Katten-elever fra april 1960. Anledningen var at «artianersamfundet» Hugin ved Bergen Katedralskole fylte hundre år. Her sitter de pyntet til fest. Jentene i ballkjoler og hvite hansker, guttene med svart dress, sløyfer og kviser. Uten at de vet det selv skal de ut i verden. De skal ikke ta Laksevåg-fergen, de skal ikke stille på Skolten i desember og ta imot amerikabåten, ikke høre på Kurt Foss og Reidar Bø. Men de skal ta imot Cliff Richard, se på TV, få Harryen som ordfører og drikke på et nytt Hotell Norge. Sekstitallet var et tiår som brakte med seg veldig store endringer.

Knut Strand

— Vi fant ut at vi må kunne bruke dette kjempearkivet som vi har. Det inneholder masse rare bilder. Vi hadde allerede hatt noen tidsbilder i avisen som slo godt an. Dermed bestemte vi oss for å gå i gang. Det var et hestearbeid, selvfølgelig. Noe var arkivert på måned, noe på sak, og det var ikke alltid vi greide å finne negativene. Jeg tror at de mange ganger ved enden av en måned stappet alt de hadde i en konvolutt, og så ble det med det.

Hilmar Birkhaug og Knut Omdal var gode fotografer. Da jeg begynte som fotograf i 1968 gikk vi alle rundt med brune negler fordi vi ofte sto med fingrene i fremkallervæske. Det så ut som vi røykte med alle fingrene.

Favorittbilde:

— Dette bildet viser stillheten midt i byen. Her går kontrollør Olav Andersen og leter etter vannlekkasjer dypt nede under brosteinen i Muségaten i 1967. På den tiden var det nesten ikke biler. De kostet jo et par årslønner og var ikke noe man skaffet seg så fort. Det er et underlig, halvveis absurd bilde som absolutt ikke kunne vært tatt i dag.

Frode Bjerkestrand

— BT sitter på en av de største kulturhistoriske skattene på Vestlandet, og det er på tide å gløtte inn i avisens hukommelse. 60-tallet var tiåret da BT begynte å få sving på fotografiet.

De som vokste opp på den tiden opplevde store omveltninger kulturelt, politisk og sosialt. Det er en generasjon som har et sterkt forhold til sekstitallet, og med god grunn. Sosialdemokratiet begynte å slå sprekker, og det ble større forskjell på folk. De så også helt annerledes ut. Det er utrolig flott at BT var så tett på folks hverdagsliv. Vi har prøvd å gjenskape ånden fra BT den gangen.

Favorittbilde:

— Dette er et av de bildene som fikk meg til å skjønne at sekstitallet var en annen tid. Det viser en familie på ni som måtte bo i telt på Slettebakken etter å ha flyttet ut av en barakk i Hellebakken. Det bildet gjorde sterkt inntrykk på meg. Nå har vi glemt den sosiale nøden som preget begynnelsen av sekstitallet. Vi ser klestørken og blokkene som ble bygd i ekspressfart i bakgrunnen. At det var en grunn til det, ser vi veldig godt her.

Torleif Trettenes

— Jeg har lang erfaring med BTs bildearkiv, begynte der i 1966. Dette har vært veldig interessant å være med på. Vi har hatt luksusproblemer når det har vært vanskelig å velge, for det er enormt mange gode bilder å ta av. Mange av hendelsene husker jeg godt, som brannen på Hallingskeid og kronerullingen på Torgallmenningen. BT har en stor skatt i bildearkivet.

Favorittbilde:

— Bildet viser damer på søndagstur mens «halve Bergen» så Brann spille mot Fredrikstad. Den kampen var jeg på. Jeg gikk en del på Stadion i 16-17-årsalderen. Dette var i Kniksen sin tid, og det var topp stemning. Tror ikke det var stort annet enn ståplasser på Stadion den gangen.

DESPERAT BOLIGJAKT: Eli Karin Antal fikk tilbud om en leilighet på Os, men det var for langt fra arbeidsplassen.
BIRKHAUG OG OMDAL