Er du en av dem som litt skamfull sniker deg inn på handikaptoaletter når nøden blir for stor? Eller har du pliktoppfyllende nok aldri vurdert muligheten?

Vel, alle kan gå med hevet hode på handikapdo. Det er nemlig lov for alle. Ja, Handikapforbundet oppfordrer faktisk til det.

Bruk doen, men ta gjerne litt hensyn. Janne Skei i Norges Handikapforbund

Forholdene skal legges til rette

— Vi er opptatt av at forholdene blir lagt til rette for yrkeshemmede på arbeidsplassene, deriblant toalettene. Hvem som bruker handikaptoalettene i det offentlige rom, er ikke noe vi har med å gjøre, sier rådgiver Hilde Alvenes i Arbeidstilsynet til bt.no.

Her er forskriften om arbeidsplasser og arbeidslokaler, § 26 og § 33 omhandler spesielt yrkeshemmede. Her er veiledningen til forskriften.

I veiledningen står det mellom annet: «På eksisterende arbeidsplasser vil Arbeidstilsynet normalt ikke kreve tilpasning til yrkeshemmede før et behov oppstår.»

Lov for alle å bruke dem

— Men hva med handikaptoaletter i det offentlige rom, som for eksempel på flyplasser. Kan vi fritt bruke dem?

— Hvem som helst kan bruke handikaptoalettene. Det er ikke noe forbud mot det. Dersom det er bevegelseshemmede i køen bør de få fortrinn, siden de ikke kan bruke andre toaletter like lett. Det vil jeg si er naturlig, sier Sonja Skotheim, avdelingsleder i Helsevernetaten i Bergen kommune.

- Helt greit for oss

  • Det er helt greit for oss at andre også bruker dem. Vi har ingen ønsker om at disse toalettene bare skal være for funksjonshemmede. Det ideelle hadde vært om alle toaletter hadde vært utformet slik at alle kunne bruke dem. Akkurat som at det ideelle hadde vært at innganger blir laget slik at alle kan bruke den samme inngangen, sier Janne Skei, nestleder i samfunnsavdelingen i Norges Handikapforbund, til bt.no

— Noen kan nok bli sure

  • Så ingen blir sure om en bruker handikaptoalettet?

— Jeg tror nok det er enkelte som kan bli sure, uten at jeg ser noen grunn til det. Et praktisk problem kan være at noen av fysiske grunner ikke kan holde seg så lenge, derfor bør de kanskje få gå først i køen. Bruk doen, men ta gjerne litt hensyn, sier Janne Skei i Norges Handikapforbund.

Mener du folk bør bruke handikaptoalettene?

FLESLAND: Det er bare til å gå inn på handikaptoalettet om du vil.
Pål Engesæter
DOKØ: Køen utenfor damedoen på flyplassen var lang og gikk i sirup. Til tider sto køen helt bak til det tomme handikaptoalettet. FOTO: Pål Engesæter