Prognosene har bikket frem og tilbake denne uken. Søndag ble det meldt 20 grader og sol, men allerede dagen etter ble finværet avlyst.

Nå ser det igjen lovende ut — både for 17. mai og pinsehelgen for øvrig. Kort oppsummert starter det litt vått, men så blir alt så meget bedre.

FYLLES OPP: Vågen fylles allerede opp av båter i påvente av 17. mai-feiringen i Bergen.
RUNE NIELSEN

— Vi er mer sikre nå, det er fortsatt ikke helt bankers time for time, men prognosene har begynt å sette seg, sier Storm-meteorolog Kristen Myklebust Ravnestad, og fortsetter:

— Det ser ganske lovende ut både for bergensregionen og Hordaland og Sogn og Fjordane for øvrig.

Mye nedbør østafjells

Bakgrunnen er at en front trekker inn over Sør-Norge det kommende døgnet. Den beveger seg vestover og passerer Vestlandet natt til 17. mai. Så går den ut i Nordsjøen og dør ut.

— Denne fronten vil gi ganske mye nedbør østafjells, og den kan også gi litt nedbør på Vestlandet tidlig, tidlig på 17. mai idet den passerer, sier Ravnestad.

Men deretter byr nasjonaldagen stort sett på oppholdsvær.

— Det blir nok en del skyer, men med mulighet for at solen titter frem.

Opp mot 20 grader

Temperaturen er stigende og kan komme opp i 20 grader i Bergen på nasjonaldagen.

— Det blir i det hele tatt en ganske fin 17. mai, med stort sett tørt vær og gode temperaturer, sier Ravnestad.

Usikkerheten de siste dagene har delvis skyldtes den nevnte fronten, hvilket omfang den får på Vestlandet og timingen i forhold til 17. mai, samtidig som det også kommer et nytt nedbørsområde nordover fra Danmark.

— Dette kommer til Sør-Norge utover 17. mai, men det er ganske svakt og vi merker nok ikke noe til det på Vestlandet, sier Storm-meteorologen.

Pinsehelgen også fin

Resten av pinsehelgen er like lovende, kanskje bedre.

— Generelt gjennom helgen vil det være høytrykk i Nord-Skandinavia, som sammen med lavtrykk over Europa og Storbritannia gir milde og varme luftmasser inn mot Sør-Norge, og østlig vind som favoriserer oppholdsvær og sol på Vestlandet, sier Ravnestad.

— Det blir en flott pinsehelg, og særlig lørdagen ser veldig bra ut.