— Jeg flyttet inn for to uker siden, så jeg er ikke kommet helt i orden ennå. Gardinene kom opp i går, sier Ivan Hjelle (18) mens han låser oss inn i sin splitter nye leilighet.

Han er en av fem heldige i Meland kommune som skal bo i toppen av en idrettshall.

Leieboerne flyttet inn rett etter nyttår, og lørdag åpner selve hallen, som har fått navnet Meland Aktiv.

Så hvordan kommer man på å kombinere utleieboliger med et idrettshus?

— Som de fleste andre kommuner har vi ikke all verdens penger å rutte med, så da er det er viktig å være kreativ, sier kommunalsjef i Meland kommune, Frode Wikne.

Tre ønsker på en gang

Kommunalsjefen ser på den nye ordningen som et stort kinderegg.

For det første hadde kommunen behov for flere boliger i forbindelse med opptrappingsplan for psykisk helse. De hadde fått 3,7 millioner kroner i tilskudd for å bygge fem leiligheter, og det kommer man ikke så langt med.

Da Trond Mohn la penger på bordet til en ny idrettshall på Fossemyra, dukket muligheten til kombiløsningen opp. Boligene kunne bygges i samme slengen.

Ønske nummer to er å kunne tilby aktiviteter og diverse oppgaver tilknyttet hallen til leietakerne. Kanskje kan en av dem bli vaktmester en gang i fremtiden, for eksempel.

— Men dette er bare et tilbud, og ikke noe krav i det hele tatt, understreker Frode Wikne.

Den tredje positive effekten er at leieinntektene for de fem boligene skal brukes til drift av hallen, slik at barn og unge får et godt idretts- og kulturtilbud. Som i de fleste andre haller er driften av Meland Aktiv i stor grad basert på dugnad og frivillig arbeid, og da er 200.000 kroner i året kjærkomne penger.

Leilighetene er helt separate, og har ikke noe fellesrom.

— Dette skal være så nær en normal situasjon som mulig, sier Frode Wikne.

En ny start

Ivan Hjelle (18) er storfornøyd med sine lyse, trivelige seksti kvadratmeter. Egen altan har han også.

Sofa, kjøkkenbord, tv og stereoanlegg er på plass. Til og med noen blomster har funnet veien til vinduskarmen.

— Det er artig å sitte om kveldene og se på ungene som løper rundt og spiller fotball. Kjekt at det er litt liv og røre her, synes Ivan.

Med den nye leiligheten føler 18-åringen at han har fått en ny start.

— Ting begynner å falle på plass. Jeg har hatt det litt tøft i noen år, for jeg har ADHD, men det merket de ikke før jeg begynte i videregående, forteller Ivan.

Nå får han medisiner, skal tilbake til mekanikerjobben sin i Nordhordland industriservice og har sitt eget sted å bo.

En god start på det nye året.

— Kommer du til å benytte deg av tilbudene i hallen, da?

— Jeg hørte at det skal være et styrkerom her nede, og det høres jo interessant ut, sier Ivan.

Kanskje blir han tidenes sprekeste leieboer?

IDRETTSHALL MED LEILIGHETER: Når man har knapt med penger, blir man gjerne ekstra kreativ. Kommunalsjef i Meland kommune, Frode Wikne (t.v.), foreslo derfor å bygge fem kommunale utleieboliger i forbindelse med den nye idrettshallen, og slik ble det. Ivan Hjelle (18) erflyttet inn i en av leilighetene, og er storfornøyd.
BLANKE ARK: Ivan Hjelle(18) er glad for å ha fått sitt eget krypinn. Han skryter av de ansatte iMeland kommune somlegger forholdene tilrette og gir ham sjansentil å stå på egne bein.
JAN M. LILLEBØ
HELT TOPP: Håvard Rossland (26) flyttet inn i sin nye leilighet i begynnelsen av januar, og er så småttbegynt å komme i orden. Mor Laila Rossland skal bo hos ham en stund fremover, men så skal hanklare seg selv.
JAN M. LILLEBØ