Publikum fikk så visst valuta for pengene på det store flystevnet, som markerer 50 årsjubileet for Bergen lufthavn på Flesland denne helgen. De italienske flyakrobatene Frecce Tricolori stjal hele showet, og ga 20.000 bergensere en bursdagsopplevelse vi aldri har sett maken til på Flesland.

For de 31 halsbrekkende minuttene oppvisningen fra italienerne varte, ble en opplevelse mange knapt trodde var mulig. Aldri før har man sett et så spektakulært flyshow i Bergen. Og det blir helt sikkert lenge til neste gang verdens antatt beste kunstflygerne inntar Vestlandet.

Derfor bør det bli enda flere mennesker på Flesland når det kjøres reprise på Bergen Airshow i dag. Dette er sånt som man bare opplever en gang i livet, sa stevnets ene speaker Tommy Steine. Felles for alle som fulgte flydrønnene fra bakken var at de satte hjertet i halsen og gispet etter luft da Frecce Tricolori herjet i luften med en perfeksjonisme man knapt tror er mulig før man ser det.

Loddrett til himmels

De ni formasjonsflyene og ett solofly fylte hele luftrommet over Flesland, gikk i looper, krysset hverandre med tiendedels sekunds klaring, fløy opp ned og sidelengs, og spydde ut røykskyer i de italienske fargene grønt, hvitt og rødt. Til tider var det bare en meter mellom flyvingene når de fløy i formasjon og laget både vifter og hjerter i røyk på den blå himmelen, som værgudene velsignet oss med akkurat den halvtimen det hele varte. Den ene formasjonen var mer vanvittig enn den andre, mens soloflyet herjet både høyt og lavt, og fløy blant annet loddrett så høyt til himmels at motoren ikke klarte mer, og flyet gikk i spinn i falt mot bakken inntil motorene startet igjen.

Helt perfekt

— Forholdene var helt perfekte. Så det var bare å ta det helt ut og gi alt. Det var fantastisk gøy at vi fikk så pass bra vær med god sikt og høyt skydekke at vi kunne presentere vår ypperste. I går leverte vi det beste av det vi kan. Alt fungerte, sier lederen av flytroppen, Paolo Tarantino. Tricolorene ble møtt med klappsalver etter en bokstavelig talt vanvittig himmelsk opplevelse.

Tarantino fryktet at oppvisningene måtte kortes ned da skyene tettet seg til og en fattig regnbyge fosset ned. Men da jetflyene til Frecce Tricolori tok av i to formasjoner med hver fly i hver, forsvant de fleste skyene og solen tittet frem.

— Det var deilig å sitte i cockpiten og vite at vi lykkes når vi for første gang er i Bergen. Dette var så gøy at vi gjerne vil komme tilbake, legger han til.

Rå motorkraft

Frecce Tricolori er det italienske luftforsvarets oppvisningstropp. Pilotene deltar på flyshow over hele verden. Oppvisningene på Flesland denne helgen er den italienske ambassadens gave til Norge i forbindelse med 100 årsjubileet for frigjøringen.

Men det var slett ikke bare de flygale italienerne som skapte liv og røre på stevnet i går. Hele helgens flystevne er av høy kvalitet med mange av de beste luftakrobatørene både i Norge og Europa på plass. Engelske Aerostars imponerte også med sitt formasjonsshow med seks russiske propellfly fra 1960-årene. De to amerikanske krigsflyene Mustang og A26 Invader fløy også høyt og lavt drevet av motorkraft, mens den vesle veteranflyet Tummelia med dobbelt sett vinger drev akrobatikk med veldreide damer strategisk plassert som underholdningsobjekt på vingene.

96 år etter

Og ikke å forglemme det sjarmerende flyet Bleriot XI, som i 1911 var det aller første flyet som tok av i Bergen. Den spinkle og vevre flykroppen var en skikkelig morsom opplevelser der den danset seg gjennom luften i lav høyde. Jo her var det noe for enhver smak med gamle veteranfly og moderne jagere i skjønn forening. Flynavn som Tigermoth, Cornell, Vampire, Birddog, Jungmann, Eagle, Grasshopper, Thunderbolt DC 3, som også kalles Dakota og Hawker Hunter, betyr spenning, fart og opplevelser.

Les mer og se flere bilder i søndagens Bergens Tidende!